Wordt de LG G8X ThinQ het “betaalbare” alternatief voor de vouwbare smartphone?
Het afgelopen jaar scheerde LG helaas geen hoge toppen op de smartphonemarkt met toestellen zoals de LG V40 ThinQ die een late lancering in Europa had en nog op Android 8 draaide, en de recente G8s ThinQ die echte innovatie miste. Met de LG G8X ThinQ kan het merk er mogelijk voor zorgen dat hun jaar niet in mineur zal eindigen.
De LG G8X is namelijk de opvolger van de LG V50 ThinQ die eveneens twee afzonderlijke displays had, maar niet in de Benelux is verschenen vanwege de 5G-ondersteuning in de smartphone en het gebrek aan een 5G-netwerk bij ons. Met de LG G8X brengt LG zijn verbeterde dual-screen uit in een pakketje dat wel op maat van onze 4G-netwerken is.
LG heeft ons alvast verzekerd dat de smartphone zijn weg naar onze winkelrekken zal vinden in de loop van november 2019. Over een prijs was geen duidelijkheid, maar er werd ons op het hart gedrukt dat de LG G8X ThinQ geen torenhoge prijs zal hebben zoals de Samsung Galaxy Fold of de Huawei Mate X. De hamvraag is of het toestel uiteindelijk onder de kaap van 1000 euro weet te blijven.
LG G8X ThinQ specificaties
Een prijs weten we nog niet, maar een overzichtje van de specificaties hebben we wel. Die zien er als volgt uit:
- Displays: Twee 6,4 inch FHD+ OLED-displays (2340 x 1080p), één 2,1 inch display aan de buitenkant
- Chipset: Snapdragon 855
- RAM-geheugen: 6GB
- Interne opslag: 128GB (uitbreidbaar)
- Batterij: 4.000mAh (draadloos en snelladen mogelijk)
- Camera’s achteraan: 12MP-hoofdlens (optische beeldstabilisatie), 13MP-groothoeklens
- Selfiecamera: 32MP
- Hoofdtelefoonaansluiting: ja
- Vingerafdrukscanner: ja, in-screen op het hoofdscherm
LG begeeft zich hier niet op onbekend terrein, aangezien de V50 ThinQ kan gezien worden als testproject in Zuid-Korea, waar al wel een 5G-netwerk is. Daar kende het toestel een groot succes. Met de LG G8X ThinQ wordt die dual-screen technologie ook toegankelijk voor de rest van de wereld. In de praktijk kan je op het kleine schermpje aan de buitenkant je meldingen en de klok zien en als je hem openvouwt, heb je als het ware twee smartphones vast. Dit is bijvoorbeeld handig als je op het ene scherm een adres uit je mailbox wil halen en dat meteen op het tweede scherm wil ingeven in Maps zonder van app te moeten wisselen. Je kan de LG G8X ook horizontaal houden en het onderste display omvormen tot een toetsenbord om sneller te kunnen typen.
Gamers blijven daarnaast niet in de kou staan. LG heeft samengewerkt met enkele partners om de game-ervaring zo uniek en optimaal mogelijk te maken. Games zoals PUBG en Asphalt 9 ondersteunen namelijk de gamepad-functie, waarbij de game zich afspeelt op het bovenste scherm en het onderste scherm een controller wordt die verschilt per game. Bij Asphalt 9 verschijnt er bijvoorbeeld een stuur en bij Lineage 2 heb je verschillende actieknoppen. Je hebt daarnaast nog de mogelijkheid om zelf een gamepad aan te maken.
Het concept van de LG G8X ThinQ ligt in dezelfde lijn als dat van de vouwbare smartphone, waarbij het ook de bedoeling is dat je meerdere apps tegelijk kan gebruiken. Het verschil is dat LG hier niet kiest voor de riskante vouwbare schermen, maar twee verschillende schermen aanbrengt met een scharnier ertussen. Dat scharnier blijft nog steeds een zwakke plek, maar het geheel is alvast minder fragiel dan een foldable.
Bovendien kan je de G8X ThinQ ook met één scherm gebruiken, aangezien het tweede scherm simpelweg een module is die vastgeklikt wordt aan het hoofdscherm. Als je dus je smartphone meeneemt tijdens het sporten en het tweede scherm niet gaat gebruiken, kan je het snel even losmaken en thuis laten. Hij past zich als het ware aan aan jouw levensstijl.
We kunnen jullie tot slot ook al melden dat we naar aanloop van de lancering een reviewtoestel zullen krijgen om uitgebreid de mogelijkheden te kunnen testen van deze dual-screen technologie!