Amerikaans bedrijf creëert databank van 100.000 AI-gezichten
Dat AI-technologie ingezet wordt voor het creëren van gezichten, is in principe niets nieuws. Met AI is het mogelijk om zelf personen te gaan ‘uitvinden’. Deze creaties zien er soms erg realistisch uit. Wie hier handig mee aan de slag kan, zou je zomaar kunnen proberen wijs maken dat een AI-gegenereerd gezicht een foto van een bestaand persoon is. Maar laat u zich niet bedotten, zulke personen zijn gewoon compleet fake. De website ThisPersonDoesNotExist.com werd begin dit jaar gelanceerd en toont aan hoe ver deze technologie al staat. Klik maar eens op de link en je staat plots oog in oog met een onbestaand persoon.
De Amerikaanse webdesigner Icons8 is op deze technologie verder gegaan. Icons8 is een bedrijf dat onder andere symbolen en stockphotos ontwerpt en via de website ter beschikking stelt. De collectie symbolen bevat 91,000 stuks, onderverdeeld in verschillende categorieën. Opvallend is dat Icons8 al zijn creaties gratis aanbiedt.
De collectie is nu uitgebreid met een databank van rond de 100.000 AI-gegeneerde gezichten. Ook deze collectie stelt Icons8 gratis ter beschikking. Via de website generated.photos kan u toegang krijgen tot een Google Drive. In die drive is de databank onderverdeeld in 11 mappen. Via Google Drive kan u de afbeelding die u wenst gratis en voor niets downloaden.
Technologie zit nog in beginfase
Konstantin Zhabinsky, ontwikkelaar bij Icons8 en maker van de database, geeft wel zelf aan dat de technologie nog niet helemaal op punt staat. Dit heeft tot gevolg dat op dit moment je wel eens een gezicht kan tegenkomen dat er nog wat buitenaards uitziet. Bij sommige gezichten zijn bepaalde lichaamsdelen niet helemaal in verhouding met de rest. Een probleem dat op dit moment nog regelmatig voorkomt, is dat sommige gezichten een onverklaarbare ‘wond’ op het voorhoofd hebben. Wat we daarmee bedoelen, kan je in de afbeelding hieronder zien.
Zhabinsky is er wel van overtuigd dat deze imperfecties kunnen opgelost worden. Dat de technologie nog niet perfect is, is te wijten aan het feit dat de AI getraind wordt met data die binnenshuis gemaakt wordt in plaats van stockphotos te gebruiken. Hierdoor zal het iets meer tijdrovend zijn om de technologie te optimaliseren. Het bedrijf wil uiteindelijk een API ontwikkelen waarmee eenvoudig en systematisch realistische afbeeldingen kunnen gecreëerd worden.
Door zijn databank gratis ter beschikking te stellen, wil Icons8 het leven van designers gemakkelijker maken. De afbeeldingen kunnen in presentaties, posters en dergelijke gebruikt worden zonder zich zorgen te hoeven maken over portretrechten of copyrights. Aangezien deze technologie nog vrij nieuw is, is het nog afwachten welke praktische doeleinden dit echt zal hebben. Zij die eerder sceptisch tegenover deze technologie staan, vrezen dat het slechts kwestie van tijd is vooraleer ze in verkeerde handen valt.