Nieuws

Google toont geen nieuwssnippets meer in Frankrijk

Google zal per direct geen nieuwssnippets meer tonen in Frankrijk. Die beslissing is het gevolg van een verstrengde EU-richtlijn rond auteursrecht.

Nieuwssnippets maakten deel uit van de nieuwsfeature van Google. Via deze feature kon je bij de zoekopdrachten van een bepaald onderwerp of bedrijf via ‘Nieuws’ een overzicht van de laatst gepubliceerde nieuwsberichten opvragen. Als je bijvoorbeeld TechPulse googelt, dan ziet de nieuwspagina op Google er zo uit.

Deze praktijk is immers nu verboden door een nieuwe EU-richtlijn omtrent het auteursrecht. Dit nieuwe amendement werd op 20 maart officieel opgenomen in de Richtlijnen van de Europese Raad en Parlement. Dat document kan je via de website van de Europese Unie raadplegen, maar aangezien het 151 pagina’s bevat, vatten we de essentie even voor je samen. Het Europees Parlement breidt het al bestaande auteursrecht uit met rechten over het gebruik van online publicaties. Het doel is om auteurs meer macht te geven tegen bijvoorbeeld Google om hun werk beter te beschermen. Derden mogen enkel perspublicaties gebruiken als ze daar een licentie voor bekomen. Voor Google betekent dit concreet dat zij elke auteur voor elk snippet dat in Google News verschijnt, een royalty – die de geuzennaam ‘linktaks’ krijgt – moet betalen. En dat is Google niet van plan.

Frankrijk is het eerste land dat deze wetgeving opneemt in de nationale wetgeving. Google maakte daarop bekend op zijn Franstalige blog dat het per direct stopt met Google News in Frankrijk. Dat deed Google tot op heden enkel nog maar in Spanje. De Spaanse regering eiste toen dat Google Spaanse auteurs zou betalen voor het indexeren van nieuwsberichten. In principe hebben alle EU-landen een jaar om de wetgeving te implementeren. Google heeft nog geen officiële mededeling geplaatst of Google News ook in andere Europese landen zal verdwijnen, maar dit lijkt toch vrij aanneembaar.

Wet kan grote gevolgen voor auteurs hebben

Hoewel de redenering achter het wetsvoorstel nobel is, dienen er ook enkele kanttekeningen bij geplaatst te worden. Google News is immers uitgegroeid tot een belangrijke bron van nieuwsinformatie. De feature biedt gebruikers snelle toegang tot een grote verzameling nieuwsberichten en nieuwssites. Tegenstanders van de wet vrezen dat ze de toegang tot informatie en de vrije meningsuiting kan beperken.

Ook auteurs kunnen hier zelf de gevolgen van voelen. Het feit dat Google stopt met Google News in plaats van de royalty’s te aanvaarden, is voor hen mogelijk een slechte zaak. Google News verhoogde de zichtbaarheid van publicaties aanzienlijk. Dat ervoer men in 2014 al in Duitsland. Duitse auteurs stopte na enkele weken al met een boycot tegen Google, omdat het aantal bezoekers van hun website met bijna de helft daalde.

Het is overigens niet de eerste keer in de jongste jaren dat Google in aanraking komt met het Europese gerecht. Al was deze afgelopen week Google niet iets gunstiger gezind toen het Google (deels) gelijk gaf in een rechtszaak rond het verwijderen van links naar personen.

auteursrechteuropese uniegooglegoogle newsjustitiesnippets

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken