Nieuws

EU verplicht Facebook om beledigende posts te verwijderen

Facebook en andere sociale media-platformen kunnen vanaf nu door overheden verplicht worden om beledigende posts te verwijderen. Het is ook de verantwoordelijkheid van Facebook om deze posts te zoeken.

Het Hooggerechtshof van de EU heeft een vonnis uitgesproken dat EU-landen meer macht geeft ten aanzien van Facebook en consoorten. Zij kunnen hen vanaf nu verplichten om posts met schadelijke inhoud van het platformen te verwijderen. Het is vanaf dan de plicht van Facebook om alle ‘gelijkaardige berichten’ zelf te zoeken en te verwijderen.

Deze beslissing van het EU-hof komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het proces werd gevorderd door het Oostenrijkse Hooggerechtshof, naar aanleiding van een zaak rond Eva Glawischnig-Piesczek. De politica kreeg het op Facebook soms zwaar te verduren. De Oostenrijkse rechtbank oordeelde dat zulke posts tot reputatieschade kunnen leiden en dat het de plicht is van het platform om te voorkomen dat beledigende posts kunnen verspreid worden. De EU-wetgeving luidt dat Facebook enkel moet optreden als een bericht gerapporteerd wordt.

De EU-wetgeving zal nu in het nadeel van de sociale media stenger worden. De redenering is dat beledigende posts vaak in besloten groepen worden gedeeld waardoor ze voor het slachtoffer niet zichtbaar zijn. Vanaf nu moet Facebook dus bij melding van een ongepast bericht alle ‘vergelijkbare’ posts zoeken en verwijderen. De beslissing heeft voor de EU een globaal bereik.

‘Schending van vrije meningsuiting’

Facebook is het alvast niet eens met de beslissing. Facebook oordeelt dat termen als ‘identiek’ en ‘equivalent’ weinig inhoud hebben, en dat landen eerst met een concrete omschrijving zullen moeten komen. Facebook kaart daarbovenop aan dat het een schending is van internationale rechtsprincipes. De vrijheid van meningsuiting wordt met de beslissing verder onderdrukt. Geen enkel nationaal gerechtshof heeft het recht om zijn wetgeving aan andere landen op te leggen. Bij Facebook geven ze ter illustratie het voorbeeld dat wat volgens EU-wetgeving illegaal is, dat niet per se hoeft te zijn volgens Amerikaanse wetgeving. Daardoor kan Facebook niet wettelijk verplicht worden om een post van een Amerikaanse gebruiker te verwijderen omdat die in Europa als beledigend wordt ervaren.

Jammer genoeg voor Facebook hebben ze niet de mogelijkheid om de beslissing aan te vechten.

gerechtshofsociale media

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken