Indeed: “Belgen zoeken vaker naar een job in de technologiesector”
In de zoektocht naar je huidige of droomjob, is de kans vrij groot dat je weleens op de website Indeed bent beland, eigendom van het Japanse bedrijf Recruit Holdings. De website brengt je namelijk in een handomdraai in contact met een ruim aanbod aan openstaande vacatures waardoor je kunt zoeken per jobtype, sector en regio die je wenst. Indeed fungeert in deze context als de tussenschakel in de keten van werknemers en werkgevers. Door de miljoenen zoekopdrachten die website jaarlijks genereert, kan het bedrijf interessante statistieke aandragen die inzicht bieden in de Belgische jobmarkt.
Recent bracht Indeed het nieuws naar buiten dat werkzoekenden (zij het naar een eerste job of een nieuwe uitdaging) in België meer interesse tonen in een job in de technologiesector. Om tot die conclusie te komen, werden de zoekopdrachten van de eerste helft van 2019 vergeleken met die van dezelfde periode in 2017. In 2019 konden per miljoen zoekopdrachten er 2960 gelinkt worden aan een job in de technologiesector. Dat blijkt in vergelijking met 2017 een mooie stijging van 1162 of uitgedrukt in relatieve getallen 60%. Onder ‘technologiejobs’ kan een brede waaier aan jobs vallen, maar we spreken toch voornamelijk over jobs in de IT-sector of IT-banen in andere sectoren.
Inhaalbeweging
Deze cijfers ogen vast en zeker mooi. We vroegen hier meer tekst en duiding bij aan Arjan Vissers, al drie jaar actief als Senior Manager Strategy & Operations bij Indeed. Volgens hem is de verklaring van deze stijging te zoeken in een combinatie van factoren. Sowieso speelt technologie vandaag de dag een steeds grotere rol in de maatschappij. Dat gegeven maakt de technologiesector ook interessanter om een job binnen te zoeken. Daarnaast hebben Belgische bedrijven ook aanzienlijk meer kapitaal geïnvesteerd in 2019. Dat creëert weer extra middelen wat ook tot meer werkgelegenheid kan leiden.
De cijfers van Indeed zijn ook zeer interessant wanneer ze worden vergeleken met statistieken voor onze buurlanden. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat Belgische werkzoekenden wel oog hebben voor een job in het buitenland. Bijna één op vijf zoekopdrachten hadden betrekking op een functie in een ander land. In Nederland en vooral het Verenigd Koninkrijk liggen die cijfers een stuk lager. Het omgekeerde effect speelt zich een stuk minder. In vergelijking met 2017 zochten minder buitenlandse werkzoekenden naar een job binnen de technologische sector in België. Volgens Vissers is het aanzien van België als modern technologiecentrum nog niet zo sterk is al dat van andere landen. Dat maakt dat Belgische talent zich sneller laat verleiden tot een job in bijvoorbeeld Londen, het epicentrum van de Europese technologiesector, dan dat buitenlandse werknemers naar ons zouden komen. Maar door investeringen te blijven maken voor het ontwikkelen van innovatieve technologieën, zal België stap voor stap de inhaalbeweging kunnen maken. Uit een recente studie van de KU Leuven bleek nog dat Brussel en Gent aantrekkelijke locaties zijn om een techstart-up neer te zetten. Als opkomende technologiesteden kunnen zij België mee op de Europese kaart zetten.
Of deze trend zich in de toekomst zal verder zetten, durft Vissers niet te voorspellen. Dat zal immers een stuk afhangen van veel externe factoren zoals de economie. Maar hoe verder de digitalisering zich voortzet, hoe meer de noodzaak zal zijn om technologische innovaties te blijven ontwikkelen. Belgische technologiebedrijven zullen dus voortdurend op zoek moeten blijven gaan naar het beste talent.