Chinese dronefabrikant DJI vraagt patent voor roverrobot
Het Chinese bedrijf DJI geldt als een referentie binnen de markt voor drones. Hun toestellen zijn vooral uitgerust voor fotografie- of filmtoepassingen en hierin zijn ze ook wereldmarktleider. Hun drones zijn ook bij ons verkrijgbaar, al moet je daar vaak redelijk wat centen voor neerleggen.
Een recente patentaanvraag opgemerkt door de gespecialiseerde dronenieuwssite DroneDJ, ere wie ere toekomt, heeft DJI nu ook plannen om naast het luchtruim ook de grond te veroveren met hun drones. Nu moet je niet al te veel conclusies trekken uit een patentaanvraag. Vaak vragen bedrijven al een patent aan vanaf ze een idee hebben zodat de concurrentie er niet meer mee kan lopen. Maat dat hoeft niet per se te betekenen dat men snel zal overgaan tot productie.
Waar het patent van DJI wel in verschilt van menig andere, is de gedetailleerde tekeningen die er bij zijn toegevoegd. Dat doet vermoeden dat er toch al ernstig over nagedacht is. De opvallendste karakteristiek is de stabiele camera die op de robot vastgemaakt is. Die moet bestendig zijn tegen schokken en kunnen reageren op plotse bewegingen. In zijn geheel heeft het concept wel wat weg van de befaamde Marsrovers van NASA, zoals de Curiosity of de nieuwste Mars 2020 rover.
Ter land of in de lucht?
Maar waarom wil DJI nu plots een grondrobot gaan bouwen terwijl het aan arsenaal aan vliegende drones heeft? Hoewel vliegen misschien leuker lijkt, zijn er ook bepaalde voordelen aan je op de grond voortbewegen. Rijdende robots hebben over het algemeen een veel langere batterijduur dan vliegende drones.
Er zijn uiteraard ook gewoon plaatsen waar het eenvoudiger kan zijn om over de grond te manoeuvreren dan in de lucht. Denk maar aan zeer smalle steegjes in je huis bijvoorbeeld. Ook in drukke locaties kan het vaak risicovol zijn om je drone aan de grond te krijgen. Dat probleem heb je minder als die zich al op de grond bevindt.