Walibi doet aangifte tegen man na melding datalek
Het leven van een ethische hacker lijkt op papier een mooi bestaan: je wringt je in allerlei bochten om potentiële lekken van (grote) bedrijven te spotten. Dit alles is normaal gesproken hartstikke illegaal en strafbaar, maar dit geldt niet voor een ethische hacker. In plaats van dat je het systeem uitbuit als een ‘gewone’ hacker, meldt je het lek aan het potentieel slachtoffer.
Walibi doet aangifte
Zo ook Jan van Kampen. De ontwikkelaar fungeert af en toe als ethisch hacker. Hij merkte een datalek op bij Walibi Holland. Een fout in de website toonde hoeveel kaartjes het pretpark dagelijks online verkoopt, waaronder entreebewijzen en tickets waarmee je niet in de rij hoeft te staan. Vrij gevoelige informatie, zou je zeggen. Van Kampen meldde dit lek aan Walibi, en een woordvoerder van het pretpark meldt dat ‘er naar gekeken wordt’.
Daar houdt het verhaal echter niet op. Volgens Walibi is er zelfs sprake van afpersing. Walibi doet aangifte voor afpersing, omdat Van Kampen tickets had gevraagd in ruil voor het datalek. De directeur van Walibi, Mascha van Till-Taminiau, meldde in een mail aan Van Kampen het volgende: “Walibi laat zich niet chanteren. U zult dus geen tickets van ons ontvangen. Begin van dit jaar niet, nu niet en volgend jaar ook niet. U hoeft ons dus niet weer te mailen. Wij zullen wel aangifte tegen u doen.”
‘Bijdehante grap’
Jan van Kampen zelf meldt dat het gaat om een bijdehante grap. Hij had namelijk in het mailtje over het datalek in de onderwerpregel ‘Datalek ruilen voor kaartjes?’ gezet. Het mailonderwerp verwijst naar een gesprek (via mail) met Walibi eerder dit jaar, toen hij een soortgelijk lek meldde. De IT-manager beloofde Jan vervolgens gratis toegang tot het park, maar daarna hoorde de ontwikkelaar niets meer van het pretpark. RTL Nieuws is in handen van deze data.
Walibi zelf meldt dat er ‘zeker grond voor afpersing’ is, maar treedt niet in detail. Dat laat het aan de politie over. Van Kampen zelf laat in een tweet weten wat hij van de hele situatie vindt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Dit slaat alles. Directrice @maschavantill van @WalibiHolland mailt me zelf dat ze niet ingaan op m’n mail, terwijl eerder dit jaar een collega van haar kaartjes en zelfs geld aanbood voor een soortgelijke situatie 🤷♂️ Hij wilde graag met me in gesprek, op locatie.
— Jan van Kampen (@Janvankampen) October 14, 2019