Nieuws

Pano-reportage waarschuwt ouders voor online pedofielen

Het reportagemagazine Pano verdiept zich voor de aflevering van vanavond in online pedofilie in Vlaanderen. Met als boodschap dat je best voorzichtig bent met welke foto’s van kinderen je online zet.

De problematiek kwam in de aandacht door de leiding van een bescheiden scoutsvereniging. De leiding deelde wel eens foto’s via Flickr. Dat gebeurde op vraag van en in overeenstemming met de ouders van de kinderen. Echter ontdekten zij dat sommige van die foto’s abnormaal vaak bekeken werden. Dat kon oplopen tot meer dan 200.000 views. Die extra kijkers bleken helaas pedofielen te zijn. Zij hielden het ook niet bij gewoon kijken, maar plaatste vaak vunzige reacties op de foto’s.

Pano groef dieper op het internet en kwam veel meer dergelijke profielen tegen. Zo zijn de foto’s van tientallen Vlaamse jeugdbewegingen, sportclubs en scholen opgemerkt door online pedofielen. Zij reageren vaak op foto’s van kinderen in zwemkledij of halfnaakte kinderen.

In de reportage wordt onthuld dat het nog verder gaat dan enkel reageren. Pedofielen blijken de foto’s ook op te slaan en te delen met elkaar. Pano botste op websites speciaal opgericht om foto’s van kinderen te plaatsen. Deze worden op sociale media gestolen. Vaak zijn dat niet meer dan onschuldig bedoelde vakantiefoto’s. Vlaamse tienermeisjes doken zo zelfs op websites tot in Rusland.

Grens tussen preutsheid en voorzichtigheid vinden

Pano wil de problematiek in beeld brengen om ouders en verantwoordelijken van jeugdorganisaties bewust te maken van het probleem. Het is een duidelijk signaal dat we toch meer moeten opletten voor hoe openbaar alles wat we delen op sociale media is. Volgens Yves Goethals, die namens de federale politie spreekt, mag het zeker niet de bedoeling worden dat we schrik krijgen om foto’s via sociale media te delen. Die mening wordt eveneens gedeeld door Child Focus.

Maar de onderliggende toon is dat er voorzichtiger met sociale media moet worden omgesprongen. Het is uiterst belangrijk om je privacy-instellingen zo in te stellen dat foto’s niet openbaar worden gemaakt. Selecteer ook weke foto’s gepast zijn voor sociale media. Heidi De Pauw van Child Focus heeft hier een goede raad voor:

“Foto’s die je niet aan je voorruit zou kleven zodat heel de straat ze kan zien, zijn ook niet geschikt om online te delen.” Heidi De Pauw, CEO Child Focus

De volledige reportage van Pano is vanavond om 21u30 op Één.

pedofiliesociale mediavrt

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken