Nieuws

TikTok ontkent censuur in opdracht van Chinese regering

Het sociale mediaplatform TikTok wordt er van beschuldigd content te verwijderen in opdracht van de Chinese regering. Maar daar is volgens de ontwikkelaars niets van aan.

Eind september verscheen in The Guardian een onrustwekkend bericht over het sociale mediaplatform TikTok. De Britse krant zou in bezit zijn geweest van documenten die aantoonden dat TikTok soms in opdracht van de Chinese overheid content zou verwijderen. Het zou dan vooral gaan om video’s die refereren naar onderwerpen die de Chinese overheid liever van het internet houdt. Denk maar aan verwijzingen naar de Tibetaanse onafhankelijkheidsstrijd of de protesten in Hong Kong. Zulke video’s worden soms gemarkeerd door de algoritmen van TikTok als overtredingen van het huisreglement. Dat leidt tot beperking van de publieke zichtbaarheid, of zelfs volledige verwijdering.

Het bericht van The Guardian deed wereldwijd heel wat stof opwaaien. Zeker in de Verenigde Staten is men heel gevoelig aan pogingen van censuur vanuit de Chinese regering. Niet geheel toevallig boog men zich in het Amerikaans Congres over de kwestie in tijden dat eigen bedrijven als Apple en NBA beschuldigd worden een pro-China politiek te voeren. Twee Congresleden riepen in een zitting woensdag op om te onderzoeken of TikTok een gevaar kan zijn voor de Verenigde Staten. Met 110 miljoen downloads is het platform enorm geliefd bij Amerikaanse jongeren. Tijdens zijn hoorzetting afgelopen week in het Congres refereerde Mark Zuckerberg nog naar TikTok met de niet te misverstane woorden “Is dit het internet dat we willen?”.

Geen vuiltje aan de lucht

ByteDance, het Chinese bedrijf achter TikTok, hield zich geruime tijd stil over de aantijgingen van The Guardian. Maar nu het ook in diens belangrijkste buitenlandse markt begint te stormen, zien ze zich toch genoodzaakt in de verdediging te gaan. TikTok wil nu via een blogpost die gisterenavond verscheen benadrukken dat het nog nooit video’s verwijderd heeft in opdracht van de Chinese regering. En ze zeggen dat ze dat ook niet zouden doen als de overheid dat zou vragen. Ze vinden het zeer kort door de bocht dat gesteld wordt dat zij als Chinees bedrijf banden zou hebben met de Chinese regering. De servers van TikTok zijn gesitueerd in VS en Singapore. Daardoor valt het niet onder de autoriteit van de Chinese regering, en heeft die daardoor totaal geen zeggenschap in de werking van TikTok.

TikTok is een sociaal mediakanaal dat vooral dient voor het delen van korte (muziek)video’s. De gemiddelde video op TikTok duurt slechts 3 tot 15 seconden. Het platform verscheen pas in 2016, maar won snel aan populariteit bij jongeren. Vandaag de dag telt de app al meer dan 700 miljoen gebruikers.

censuurchinatiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken