Google Chrome waarschuwt binnenkort voor ‘trage’ websites
Google heeft in een blogpost aangekondigd dat het volop bezig is aan een systeem waarmee de browser Google Chrome labels geeft aan ‘trage’ en ‘snelle’ websites. Surfsnelheid is één van de onderscheidende kenmerken waarop de gebruikservaring van Google Chrome gebouwd is. Aan de hand van meetinstrumenten zal Google een schatting maken van de gemiddelde laadsnelheid van webpagina’s. Google zal later nog meer informatie posten over welke criteria zullen gehanteerd worden om de ‘snelle’ of ‘trage’ labels toe te kennen. Ook is nog niet bekend vanaf wanneer de functie aan de browser zal worden toegevoegd.
‘Badge of shame’
Het systeem geeft nogal de indruk dat Google een manier wil zoeken om programmeurs te belonen of te bestraffen voor de prestaties van hun website. Websites zullen als ‘traag’ gelabeld worden wanneer de meetinstrumenten kunnen aantonen dat de trage laadtijden te wijten zijn aan slecht beheer. Hoe surfers exact zullen gewaarschuwd worden, is ook nog niet uit de blogpost af te leiden. Maar dit kan de vorm aannemen van een tekstwaarschuwing of het aanpassen van de kleur van de laadbalk, afhankelijk van de laadtijd.
Programmeurs zijn dan ook helemaal niet blij met deze nieuwe aanpak van Google. In het forum van de website van Hackers News, een sociale nieuwswebsite gespecialiseerd in informatica en ondernemerschap, werd felle kritiek geuit op de blogpost. Hoewel een slechte manier van coderen een belangrijke oorzaak is voor trage laadtijden, zijn er nog heel wat andere factoren die dit kunnen beïnvloeden. Externe advertenties of sociale media widgets kunnen er evengoed voor zorgen dat een webpagina trager reageert. En dat kan al veel minder aan het beheer van programmeurs toegewezen worden.
Nog iemand merkte op dat laadtijden ook van browser tot browser kunnen verschillen. Zo kan een website wel ‘snel’ zijn op bijvoorbeeld Firefox, maar door Google Chrome toch als ‘traag’ gelabeld worden. De programmeurs noemden het systeem dat Google wil implementeren dan ook niet meer als het toekennen van een ‘badge of shame’.