Nieuws

Interpol pleit voor ‘achterdeur’ in vergrendelde chatapplicaties

Wereldwijd woedt het debat of ontwikkelaars van applicaties die werken met encryptie toch een toegangspoort moeten inbouwen voor veiligheidsdiensten.

Encrypties doen tegenwoordig heel wat stof opwaaien. Encryptie is een manier om bepaalde inhouden te versleutelen. In principe is het dus een techniek om de veiligheid van data te garanderen. Veel chatapplicaties zoals Whatsapp en Facebook steunen op deze techniek om te voorkomen dat persoonlijke berichten zouden kunnen ‘onderschept’ worden door derden.

Over het feit dat encrypties een positief effect hebben op de bescherming van onze privacy, daar lijkt iedereen het over eens te zijn. Toch schreef de Amerikaanse regering onlangs nog een open brief, met ondersteuning van Australië en het Verenigd Koninkrijk, aan Facebook om hun end-to-end encryptie te versoepelen. Maar waarom beginnen beleidsmakers zich hier nu tegen de keren?

Kindermisbruik

Een eerste probleem is dat er eigenlijk nog nauwelijks een wetgeving bestaat rond cryptografie in de meeste landen. China is één van de eerste landen die hier stappen in heeft gezet. Ten tweede is de vrees ontstaan dat encryptie ook tot verkeerde doeleinden kan gebruikt worden. Voorbeelden die daarbij worden aangekaart zijn het plannen van terroristische aanslagen, maar vooral het verspreiden van kinderporno. Dat kan in principe nu ongestraft gebeuren, omdat het volledig onder de radar blijft. De encryptie die in Whatsapp wordt toegepast is zodanig sterk dat zelfs Facebook zelf onmogelijk aan de berichten kan.

De stelling die beleidsmakers nemen tegen encryptie is dan zeker niet tegen de techniek zelf gericht. Zij eisen vooral dat technologiebedrijven een achterdeur in de versleuteling voorzien die de inlichtingendiensten in geval van nood toegang geeft tot persoonlijke berichten.

Interpol

Diezelfde stelling neemt Interpol nu ook officieel in. We hebben het hier uiteraard niet over de gelijknamige Amerikaanse rockgroep, maar over de overheidsorganisatie. Interpol is een internationaal samenwerkingsverband tussen politiediensten die het mogelijk maakt criminaliteit over landsgrenzen te bestrijden. Tijdens een conferentie in Lyon afgelopen vrijdag kwam de organisatie naar buiten met de mededeling dat het technologiebedrijven wil verzoeken om een achterdeur voor hen te voorzien in chatapplicaties. Hoe dat dan exact georganiseerd moet worden, spreken ze zich niet over uit, maar wel dat het de maatschappelijke verantwoordelijkheid is van technologiebedrijven om illegale praktijken niet te verbergen.

In theorie heeft Interpol als intergouvernementele organisatie geen concrete politieke of juridische macht om dat ook wettelijk af te dwingen. Maar de organisatie heeft zeker wel een grote invloed. Belangrijke staten zoals de Verenigde Staten en Rusland zijn aangesloten bij Interpol. Hun standpunt zal ongetwijfeld de politieke druk op technologiebedrijven doen toenemen.

criminaliteitdatasecurityencryptiezakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken