Nieuws

Google onder vuur na ontslag van vier werknemers

De vier ontslagen werknemers waren gelinkt aan protesten die door werknemers van Google zelf werden opgezet tegen het beleid.

Het rommelt al een tijdje in en rond Google. Op 22 november kwamen 200 werknemers van Google op straat in San Francisco om te protesteren tegen het ontslag van twee collega’s, Rebecca Rivers en Laurence Berland. De officiële reden die Google gaf voor dat ontslag was het verbreken van de huisregels. Zij zouden naar zeggen van Google persoonlijke informatie over medewerkers hebben opgezocht en met derden gedeeld.

Volgens de werknemers was het ontslag er één om ‘politieke redenen’. De twee vrouwen waren immers de drijvende kracht achter een protestbeweging tegen het beleid van Google, die onder de werknemers van het bedrijf zelf ontstaan is. Er heerst onder andere onvrede over de samenwerking tussen Google en het Amerikaans ministerie en het beleid rond het modereren van haatspeech tegen de LGBTQ-gemeenschap op YouTube.

Het laatste woord is nog niet gezegd

Bloomberg kwam in het bezit van een memo waarin Google het ontslag van vier werknemers bevestigt. Twee van die vier namen kennen we dus al, maar wie de twee andere zijn is voorlopig nog onbekend. Wel weten we dat zij ook door Google beschuldigd worden van het doorlekken van bedrijfskritische informatie over medewerkers van Google. The Verge kreeg van Google bevestiging dat de memo ook authentiek is. Toevallig (of juist niet?) wordt beweerd dat de twee onbekenden ook deelnamen aan de protestacties.

Dat de commotie nog niet meteen zal verstommen, is zachtjes uitgedrukt een understatement. De vier ontslagen zullen enkel nog maar meer olie op het vuur gooien. In een blogpost op Medium spreken de organisatoren van de grote ‘Walkout’ actie een jaar geleden zich uit over de zaak. Zij spreken daarin over het feit dat Google met een consultancybedrijf in zee ging dat er om bekend staat bedrijven te assisteren in het afbreken van vakbonden. Nieuws dat vorige week in New York Times verscheen trouwens. Ook beweren zij dat Google zijn personeelsbeleid veranderd heeft om sneller personeel te kunnen ontslaan als zij toegang zoeken tot vertrouwelijke documenten.

Op Twitter neemt de ‘Tech Worker Coalition’ het ook op voor de ontslagen werknemers. Zij roepen andere technologiebedrijven op om hen snel een nieuwe baan te geven en aan werknemers van Google om het protest verder te zetten en zich niet te laten afschrikken door ‘draconische maatregelen’.

Beste werkgever

Wat is er misgegaan bij Google? Het bedrijf stond ooit bekend als één van de beste werkgevers ter wereld. Google stimuleert namelijk een open en transparante bedrijfscultuur waar werknemers aangespoord worden om hun mening te geven over het beleid. Vertrouwelijke documenten werden daardoor altijd opengesteld.

Dat alles lijkt al enige tijd aan het veranderen. Protesten vanwege werknemers zijn tegenwoordig niet meer zo uitzonderlijk bij Google. In 2018 onder andere vonden protestacties plaats tegen een gecensureerde zoekmachine in China en een droneproject met het Pentagon. Op 1 november 2018 was er de grote ‘Walkout’ actie, waarbij wereldwijd 20.000 werknemers het werk neerlegden om te protesteren tegen grensoverschrijdend gedrag. Twee organisatoren van die actie verlieten onder gemeende druk van het management nog het bedrijf deze zomer.

googleontslagprotestTechbedrijvenzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken