Amazon biedt quantum computing als dienst aan
Amazon lanceert vandaag een nieuw programma genaamd Bracket. Dat is een dienst die gebruikers de hoogstaande technologie van kwantumcomputers eens zelf wil laten ervaren. Voorlopig gaat het nog maar om een beperkte online testomgeving. Daarin kunnen geïnteresseerden in een simulatie experimenteren met qubits en kwantums, meeteenheden in een kwantumomgeving, en berekeningen laten uitvoeren door een kwantumcomputer.
De computers zelf zijn niet van eigen makelij. Daarvoor is Amazon een samenwerking aangegaan met D-Wave, IonQ en Rigetti. Die bedrijven hebben al wel ervaring met het creëren van de vereiste hardware. De testomgeving wordt wel volledig beheerd door Amazon zelf, via hun clouddienst Amazon Web Service. Amazon gaat er dan ook prat op dat via encrypties veiligheid in elke stap van het project ingebouwd is. Wie geïnteresseerd is, kan zich alvast inschrijven voor het proefproject. Al lijkt het erop dat Amazon zich toch vooral richt tot zijn professionele klanten, en de kans dus klein is dat je tussen de soep en het avondeten even snel met kwantumcomputers kan spelen.
Strijd voor suprematie
In dezelfde blogpost kondigt Amazon ook een heus nieuw laboratorium aan. In de nabijheid van het Caltech technologische instituut in Californië werkt Amazon aan een nieuw AWS-centrum. Daarmee wil het zelf ook gaan experimenteren met kwantumcomputers. Wat enigszins doet vermoeden dat Amazon de ambitie koestert om zelf kwantumcomputers te gaan bouwen.
Quantum computing is namelijk het nieuwe stokpaardje geworden in de hoogste regionen van de technologiewereld. Google en IBM proberen elkaar al jarenlang de loef af te steken in dit onderzoekdomein. Eind oktober claimde Google dat zijn supercomputer Sycamore het punt van kwantumsuprematie bereikt had. Die zou een berekening hebben kunnen uitvoeren in 200 seconden waar eender elke andere supercomputer 10.000 jaar voor nodig zou hebben. Een absolute primeur, waar Google even graag mee uitpakte als dat IBM die betwiste.
Amazon heeft zeker niet de ambitie om de allerbeste te worden, en wil met dit programma juist een andere niche invullen. Kwantumcomputer zoals die van Google en IBM, zijn voor de alledaagse man en vrouw een wereld die nog veraf is. Er is tot op heden nog geen enkele dagelijkse toepassing voor hen gevonden. Amazon probeert met dit project quantum computing toch een beetje naar de dagelijkse realiteit te brengen. Ook daar heeft het wel concurrentie. Microsoft houdt zich in de strijd om kwantumsuprematie dan wel op de achtergrond, maar lanceerde vorige maand wel al het Azure Quantum project.