Google Maps bevat satellietbeelden van 98% van de wereld
Voor de eerste keer sinds Maps in 2005 werd gelanceerd, heeft Google cijfers van de dekkingsgraad bekend gemaakt. Wie Google Maps af en toe wel eens gebruikt (en die kans lijkt ons vrij aannemelijk), dan weet je dat Google naast kaarten ook gebruikt maakt van satellietfoto’s. Heb je je straat daarmee nog niet in beeld gezien, dan hoor je echt wel bij de uitzonderingen.
Volgens de cijfers van Google zijn ze er ondertussen al in geslaagd om 98% van de ‘bewoonde’ wereld in kaart te brengen voor Google Maps. Waar die 2% zich bevindt die tot op heden zich heeft weten te verstoppen, dat is onbekend. Maar dan moet dan wel heel afgelegen gebied zijn. Google maakt de satellietbeelden niet zelf maar haalt ze bij partners. De satellietbeelden worden voortdurend geüpdatet waardoor ze nooit meer dan drie jaar oud zijn.
Twee straten verder
Een andere populaire toepassing in Google Maps is Street View. Die functie waarmee je je eigen huis en misschien wel jezelf kan zien, werd in 2007 toegevoegd. Hiervoor heeft Google het materiaal altijd wel zelf verzameld. De Google-wagens met de 360°-camera op het dak zijn op hun manier iconisch geworden.
Naar eigen zeggen zou Google voor Street View ook al materiaal in huis hebben voor zo’n 16 miljoen kilometer aan straten. Hoeveel procent van de bewoonde wereld dat is, heeft Google niet voor ons uitgerekend (en we hebben jammer genoeg geen wiskundige op de redactie). Moest je eens door Duitsland willen wandelen via Google Maps, zal je opmerken dat hiervoor beduidend minder beelden zijn dan in veel andere Europese landen. In Duitsland kreeg Google namelijk de nodige tegenstand van mensen die liever niet hun huis aan heel de wereld wilden tentoonstellen. Google besloot daarop een opt-out functie aan te bieden en geen nieuwe beelden meer te maken.
Google Maps heeft elke maand meer dan een miljard actieve gebruikers. Het is daarmee zonder twijfel de populairste app binnen zijn categorie.