Federale politie richt snel responsteam op voor cyberaanvallen
Veel criminele activiteiten spelen zich vandaag af in een digitale omgeving. Talloze voorbeelden zijn te vinden van grootschalige cyberaanvallen die grote schade hebben aangericht. Daar kunnen niet enkel wij als individuen slachtoffer van worden, maar ook en vooral statelijke actoren moeten altijd waakzaam blijven. Een vijandelijke staat kan een flinke slag worden uitgedeeld via het blokkeren van kritieke infrastructuur zoals energie of telecom.
Dat werd in België 6 jaar geleden aan den lijve ondervonden toen de servers van Proximus werden gehackt door een inlichtingendienst uit het Verenigd Koninkrijk. Of in 2014, toen de Belgische diplomatie maandenlang hinder ondervond van een ransomware-aanval. Onder de laatste regering van Charles Michel werd er in 2017 een cybernoodplan goedgekeurd om zulke incidenten beter te voorkomen.
Quick Reaction Force
Daar zien we nu het resultaat van. De Tijd schrijft dat de Belgische federale politie de oprichting van het ‘Quick Reaction Force’ team heeft aangekondigd. Die moet het mogelijk maken om bij aanvallen op kritieke infrastructuur snel op te treden. Het responsteam zal geen nieuwe eenheid vormen binnen de politiediensten, want ze wordt samengesteld uit medewerkers van verschillende cybercrime-eenheden van de Belgische politie. Via een opleidingstraject zullen zij de laatste kerncompetenties aangeleerd krijgen. De federale politie zal voor de oprichting van het team nauw samenwerken met onder andere Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en het Centrum voor Cybersecurity België.