TikTok wil nieuw hoofdkantoor openen buiten China
Volgens interne bronnen die Wall Street Journal heeft bij ByteDance, het Chinese bedrijf dat eigenaar is van de populaire app TikTok en waarvan de waarde vandaag de dag op 75 miljard dollar geschat wordt, overweegt het bedrijf om een nieuw hoofdkantoor te openen voor TikTok. Het zou ook het allereerste aparte hoofdkantoor zijn van TikTok. Vandaag de dag is dat gewoon het hoofdkantoor van ByteDance dat in Peking gevestigd is.
De reden waarom ByteDance zijn populairste product uit China wil verhuizen, hoeft niet te ver gezocht te worden. De applicatie TikTok is immers niet op een positieve manier onder de aandacht gekomen van Amerikaanse overheidsinstellingen. De app brak dit jaar helemaal door buiten Azië, en van zijn 700 miljoen actieve gebruikers komen er 20 miljoen uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering verdenkt ByteDance ervan samen te werken met de Chinese regering en de app als spionagetool te gebruiken. Door het hoofdkwartier van de applicatie te verplaatsen uit China, hoopt ByteDance die vermeende banden, die het zelf altijd ontkent, te doorknippen. Hoewel de verhuizing al maanden intern werd besproken, heeft het gerechtelijke onderzoek dat in Amerika is opgestart het proces ongetwijfeld versneld.
Niet welkom in Amerika
Op de shortlist staan voorlopig drie locaties: Singapore, Londen en Dublin. Die locaties zijn niet toevallig gekozen, want Zuidoost-Azië, Europa en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste opkomende markten voor TikTok. ByteDance wil zich strategisch vestigen in deze markten om er ook lokaal te kunnen opereren, in plaats van alle activiteiten aan te sturen.
Singapore lijkt de meest evidente keuze omdat volgens ByteDance de servers van TikTok al in dit land gevestigd zijn. Bovendien heeft het Chinese bedrijf hier al een hoofdkwartier gevestigd voor één van zijn andere applicaties Lark, een chatapplicatie die hard op Slack lijkt. Daarnaast is Singapore het walhalla voor Europese/Amerikaanse bedrijven die zich willen vestigen in Azië omwille van de enorme welvaart in het land, alsook voor Chinese bedrijven om hun globale expansie aan te sturen. 68 vacatures op de website van ByteDance om in Singapore te werken doen het vermoeden helemaal rijzen dat een hoofdkwartier in Singapore een reële optie is.
Maar ook Europa wordt evenzeer overwogen. Londen wordt altijd beschouwd als de technologiehoofdstad van Europa – tot zolang het Verenigd Koninkrijk nog in de Europese Unie zit welteverstaan. Ook in Londen is ByteDance volop aan het rekruteren met 38 open vacatures. Dublin is daarentegen omwille van fiscale redenen een zeer interessante locatie. Het is niet toevallig dat Facebook, Google en Twitter hun grootste Europese kantoren in deze stad hebben neergezet.
Waar de bureau’s van TikTok uiteindelijk zullen belanden, het zal in ieder geval niet in de Verenigde Staten zijn. Die worden niet overwogen. Wellicht zal TikTok zich gezien de gespannen situatie daar niet echt welkom voelen. Gisteren nog raakte bekend dat de Amerikaanse marine de app verbiedt op alle toestellen uitgegeven door de overheid.