Nieuws

YouTube rolt update uit om disputen over auteursrecht beter op te lossen

Om content creators beter te beschermen in de vele disputen rond auteursrecht, rolt YouTube een update uit waarmee ze betwiste content eenvoudiger kunnen aanpassen.

Met het principe van auteursrecht ben je wellicht wel bekend. Het is een internationaal ondersteund recht dat makers van een bepaald werk van allerlei aard (teksten, kunstwerken, muziek, film, …) de controle geeft hoe en wanneer hun werk mag gebruikt worden. Dat moet voorkomen dat iemand ten onrechte gewin kan halen uit het werk van een ander.

Je kan je dan ook wel inbeelden dat YouTube een platform is waar vaak met de toelaatbare grenzen van dit recht gespeeld wordt. Veel content creators maken immers soms gebruik van muziek- of filmfragmenten in hun video’s. Die hebben meestal dan louter het doel om de video op te leuken. Maar in principe zijn productiestudio’s die de rechten over het werk bezitten in hun recht om elk gebruik van een werk waar geen vergoeding voor betaald is als een schending van het auteursrecht te beschouwen. Zij zorgen er dan voor dat de video’s ‘gedemonetized’ of verwijderd worden, waardoor de creators geen advertentie-inkomsten meer kunnen binnenhalen.

Een vredespact

De gulden middenweg vinden tussen enigszins het respecteren van het auteursrecht en anderzijds het bieden van creatieve vrijheid aan content creators, blijkt voor YouTube een lange en moeilijke strijd te zijn. Het bedrijf probeert met productiestudio’s samen te werken om hun gebruikers niet te overstapelen met auteursrechtclaims, maar dat lijkt in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan.

In juli kondigde CEO Susan Wojcicki een aanpassing van het beleid rond auteursrecht aan. Om toch enigszins de brug te maken tussen studio’s en YouTubers, werden de eerste verplicht om specifiek aan te duiden waar in de video de schending van het auteursrecht plaatsvond. Daarvoor konden studio’s eigenlijk lukraak video’s laten blokkeren.

In een nieuwe blogpost die enkele dagen geleden verscheen, hoopt YouTube weer een nieuwe stap in de vredesonderhandelingen te zetten. Nu krijgen content creators zelf de tools in handen om disputen op te lossen. De Assisted Trim-functie die wordt uitgerold met een nieuwe update van YouTube Studio’s, de software waarmee een YouTube-kanaal beheerd wordt, toont aan gebruikers welke delen van hun video’s aangeklaagd worden, zodat ze dit snel kunnen aanpassen om problemen te voorkomen. In het dashboard van Studio’s krijgen ze ook sneller informatie over welke video’s onderwerp zijn van een auteursrechtclaim of -staking. In de blogpost kondigt YouTube dat er in 2020 nog nieuwe maatregelen zullen volgen om de problemen rond auteursrecht zo veel mogelijk van de baan te helpen.

 

 

copyrightyoutubezakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken