Franse rechtbank geeft toestemming voor controle sociale media om belastingontduiking te ontdekken
Franse burgers denken voortaan maar eerst goed na wat ze op sociale media willen posten. Vorige week werd in het parlement een wetsvoorstel goedgekeurd die de douane en belastingautoriteiten de toestemming geeft informatie te verzamelen over burgers via hun socialmedia-accounts. Die maatregel kadert in een nieuwe wetgeving over belastingwijzigingen. Door de posts en foto’s op sociale media te onderzoeken kan soms bewijs worden gevonden voor niet aangegeven inkomen of goederen. De Franse overheid wil nu overgaan tot een proefperiode van drie jaar alvorens de maatregel definitief te implementeren.
Het wetsvoorstel kon op heel wat tegenstand rekenen van parlementsleden, belangengroepen en CNIL, de Franse autoriteit voor de bescherming van persoonsgegevens. Die maken zich enigszins begrijpelijk zorgen over de privacy van de burgers. Ze vinden het ongeoorloofd dat de overheid zonder expliciete toestemming van de burgers hun socialmedia-accounts monitort. Maar die mening leek het Frans Hooggerechtshof niet toegedaan. Die gaf vrijdag definitief groen licht voor het wetsvoorstel.
Voorwaarden
Toch zullen de douane en belastingcontroleurs ook niet zomaar carte blanche krijgen om op Facebook en Instagram rond te snuffelen. De hoogste rechtsinstelling legde enkele duidelijke voorwaarden op die moeten gerespecteerd worden. Zo stelde de rechtbank dat enkel de informatie mag gebruikt worden die door de persoon in kwestie publiek toegankelijk wordt gemaakt. Informatie die beschermd is met wachtwoorden mag in geen enkel geval gebruikt worden. Aan het verdict werd ook toegevoegd dat externe toezichthouders nauwlettend in de gaten moeten houden hoe de informatie verzameld, bewaard en gebruikt wordt.
Volgens minister van Begroting is het helemaal niet uitzonderlijk dat belastingautoriteiten deze bevoegdheid krijgen. In een poging om antwoord te bieden op de controverse verklaarde hij dat dit in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ook al ingevoerd is.