Wetenschapper die genen van baby’s aanpaste, veroordeeld tot drie jaar cel
Vorig jaar kwam een wetenschapper van Stanford op een nogal bijzondere wijze in het nieuws. Hij zou namelijk de eerste genetisch gemodificeerde baby hebben gecreërd door middel van de CRISPR/Cas9-tool. Nu zijn Jiankui en zijn twee medewerkers veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar na een geheim proces in China. Het team werd veroordeeld voor ‘illegale medische praktijken’ aangezien het team genetische correcties had uitgevoerd op een menselijk embryo. Dat berichtte het Chinese nationale mediabureau Xinhua News Agency.
Jiankui zal ook een boete van rond de 400.000 euro moeten betalen, en krijgt een levenslang verbod op de uitvoering van reproductieve geneeskunde opgelegd. Zijn medewerkers, Zhang Renli en Qin Jinzhou, zullen naast een fikse boete ook een gevangenisstraf opgelegd krijgen van respectievelijk twee jaar en 18 maanden. Aan het onderzoek werkten in totaal tien wetenschappers mee, maar het is niet duidelijk of zij ook zullen gestraft worden. Veel van de informatie die we over de hele uitspraak hebben, weten we namelijk van Chinese staatsbronnen.
Volgens de uitspraak zweerde Jiankui in 2016 samen met zijn collega’s om het gen aan te zodanig aan te passen dat het resistent zou zijn tegen het HIV-virus. Nadat de embryo’s werden ‘bijgewerkt’, werden ze ingeplant bij twee draagmoeders, die uiteindelijk het leven schonken aan drie genetisch gemodificeerde baby’s.Het is de eerste keer dat de Chinese autoriteiten toegeven dat er een derde genetisch gemodificeerde baby bestaat.