Nieuws

Inwoners Australië krijgen geen info over bosbranden door slechte telecominfrastructuur

Australiërs die in rurale gebieden wonen, krijgen vaak pas laattijdig informatie over de bosbranden door de verouderde telecominfrastructuur in het land.

In Australië woeden er al enkele weken hevige bosbranden. Vooral de regio in het zuidoosten van het land wordt erg getroffen. Er zou al een gebied ter grootte van drie keer de oppervlakte van België afgebrand zijn, wat resulteert in een dodentol van minstens 25 mensen en 1 miljard dieren. Het einde lijkt er helaas nog lang niet in zicht.

Door de branden moeten ook veel mensen hun huis verlaten omdat zij in een risicogebied liggen. In zo’n crisissituatie is het van vitaal belang dat mensen beschikken over voldoende communicatiemiddelen. En dat lijkt een ontzettend groot probleem te zijn. In de landelijke gebieden van Australië is de kwaliteit van de telecominfrastructuur ontzettend slecht. Tijdens de branden zijn veel huizen zelfs volledig afgesneden van telefoon- en internetnetwerken geraakt. Daardoor lopen zij het risico om belangrijke communicaties vanuit de regering mis te lopen of laattijdig aan te krijgen. En wanneer je omgeving in vlammen opgaat, kan elk uur of minuut van belang zijn.

Traag internet

Slechte telecominfrastructuur is een structureel probleem in Australië. Het land loopt op vlak van internetsnelheid enorm achter. In een globale ranglijst van Speedtest die landen rangschikt op basis van de snelheid van het breedbandinternet staat Australië pas 64e, achter heel wat minder welvarende landen als Belize. Ter informatie: België staat 33e op die lijst, Nederland 20e. De Australische regering heeft een project lopen dat alle Australiërs via een nationaal glasvezelkabelnetwerk moet kunnen voorzien van snel internet, maar dat loopt zeer moeizaam.

In een reportage van ABC News uitte een vrouw die voor de branden moest vluchten zich zeer kritisch tegen de regering. Zij, en veel andere inwoners uit rurale gebieden, was misnoegd dat de regering de bestaande koperdraadnetwerken afbrak om ze te vervangen door glasvezel maar dat dit in veel gebieden nog niet gebeurd is. Ook het gebrek aan een noodtelecommunicatieplan in tijden van crisis wordt gehekeld.

Toch verdedigt de minister van Telecommunicatie Paul Fletcher het project in diezelfde reportage. Hij zei dat het verwijderen van de koperdraad sowieso noodzakelijk was, en dat ook met die netwerken nog intact verbindingsproblemen zouden ontstaan tijdens extreme bosbranden. Volgens eerste minister Scott Morrison is het crisisplan er wel en zal het spoedig in werking treden.

Wil je de week starten met een goede daad? Veel liefdadigheidsorganisaties zoals het WWF hebben een inzamelactie opgestart voor de bosbranden in Australië.

 

australiëbosbrandenfibertelecomzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600