Nieuws

Internetcensuur is het hoogst in Noord-Korea

Dat blijkt uit een globale studie naar internetcensuur. Ook China, Iran en Rusland scoorden geen al te goede punten.

Op de website Comparitech.com – waar regelmatig onderzoek wordt gepubliceerd over cybersecuritytools, VPN en dergelijke – zijn resultaten gepubliceerd van een globaal onderzoek naar internetcensuur. Studies op Comparitech worden regelmatig opgenomen in toonaangevende nieuwsmedia zoals BBC, The Guardian, Gizmodo, New York Times, Wired en Engadget, wat toch wel wat zegt over de kwaliteit en betrouwbaarheid van de resultaten. De studie rangschikt naties op de gradatie van internetcensuur.

Om tot die rangschikking te komen, werden 10 factoren in beschouwing genomen. Het gaat om het beperken of zelfs verbieden van de volgende vijf zaken: torrents, pornografie, politieke media, sociale media of VPN’s. Wanneer een factor aanwezig is, krijgt een land een punt. Uiteindelijk wordt een score op 10 berekend.

Bovenaan de lijst staat, niet verrassend, Noord-Korea. Het land is er immers om berucht de vrijheid en het recht op informatie van zijn burgers serieus in te perken, en hen te overladen met propaganda. Noord-Korea was het enige land dat een ‘perfect’ rapport wist voor te leggen, en haalde een score van 10 op 10. Noord-Korea werd nauw gevolg door China met een score van 9. China toont zich nog een beetje soepeler als het op torrents aankomt; ze zijn er niet helemaal verboden. Ook Iran vinden we met een score van 7 hoog terug in de lijst. Rusland is het eerste Europese land in de lijst met ook een score van 7.

België scoort goed

Gelukkig scoren de meeste andere Europese landen zeer laag als het aankomt op internetcensuur. België zit met een score van 2 zelfs bij de beste leerlingen van de klas. Torrents zijn bij ons verboden en daarom ook logischerwijs beperkingen opgelegd. Torrents kunnen gebruikt worden om virussen uit te wisselen, dus als we ergens streng in mogen zijn, dan is het wel in de praktijk van torrents.

De meeste landen volgen dat voorbeeld trouwens, want in geen enkel land zijn er niet minimaal beperkingen opgelegd aan torrents. Toch zijn er enkele landen die het niet verbieden en daardoor een score van 1 behaalden. Daaronder zitten onder meer Ierland, Italië en Nieuw-Zeeland.

De studie geeft zeker een goed beeld van hoe sterk internetcensuur is, en de landen die bovenaan staan zijn zeker ook landen die je daar zou verwachten. Echter toont de studie wel een belangrijke beperking die niet mee is opgenomen, maar de resultaten wel degelijk beïnvloedt. In sommige landen worden burgers uit bepaalde regio’s door de regering van het internet afgesneden om ze te onderdrukken. Dat is niet mee in rekening genomen, maar het legt wel een serieuze beperking op de internetvrijheid. Dat zien we bijvoorbeeld in India, waar inwoners uit Kasjmir al maandenlang geen toegang meer krijgen tot het internet. Toch haalde India in deze studie een score van 4, wat een lage graad van censuur betekent.

De resultaten van de studie gevisualiseerd via een wereldkaart. Afbeeding: Comparitech
internetcensuurnoord-koreazakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600