Nieuws

Shangai test gezichtsherkenning in apotheken en ziekenhuizen

Gezichtsherkenningstechnologie wordt stilaan onderdeel van het dagelijkse leven in China. Nu is het ook te vinden in apotheken en ziekenhuizen in de stad Shangai.

De Chinese stad Shangai is sinds november gestart met een proefproject om gezichtsherkenning te implementeren in de medische sector. In apotheken en ziekenhuizen worden terminals geïnstalleerd die uitgerust zijn met gezichtsherkenningstechnologie. Ondertussen zouden de terminals al in 31 apotheken en ziekenhuizen staan, verspreid over 7 van de 17 districten van de stad. Tegen eind juni zouden alle gezondheidszorginstituten in Shangai de terminals moeten hebben.

Het doel van gezichtsherkenning is het tegenhouden van illegale aankoop en verkoop van geneesmiddelen. Daarom moeten zowel de patiënt als de apotheker hun gezicht laten scannen bij de verkoop van medicijnen. Daarmee moet worden tegengehouden dat mensen zonder doktersvoorschrift aan geneesmiddelen kunnen komen die ze niet mogen nemen.

De medicijnen kunnen enerzijds misbruikt worden door drugverslaafden, maar ook voor het fabriceren en verkopen van illegale drugs. Efedrine en pseudoefedrine zijn stoffen die voorkomen in veel geneesmiddelen tegen een verkoudheid of allergieën, maar ook belangrijke ingrediënten vormen van de drug speed. Illegale drugshandel is een groeiend probleem in grote Chinese steden zoals Shangai. Door ook apothekers aan een scan te onderwerpen, kunnen degene die zich medeplichtig maken aan de drugshandel ook sneller opgespoord worden. Tot heden zoude er al 300 scans uitgevoerd zijn.

Overal aanwezig

Gezichtsherkenningstechnologie wordt in steeds meer en meer sectoren van de maatschappij geïmplementeerd in China. In alle steden wordt het al gebruikt om (kleine en grote) misdaden op te sporen, en zelfs in de telecomsector is het al geïntroduceerd om abonnementen te betalen. Het valt zeker niet uit te sluiten dat het experiment van Shangai navolging zal krijgen in de rest van het land. Waar gezichtsherkenning soms een nuttige tool kan zijn in het bestrijden van misdaad, blijft er toch altijd de ethische kwestie. Als mensen overal waar ze komen gevolg worden en door scanners moeten lopen, is er nog weinig sprake van persoonlijke privacy. Ook is de Chinese regering er niet helemaal vies van om de technologie in te zetten om minderheidsgroepen te onderdrukken, zoals de Oeigoeren.

chinagezichtsherkenninginstanieuwsprivacyshangaizakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken