Oprichter Vine lanceert Byte, de opvolger van Vine
De Amerikaanse appontwikkelaar Dom Hoffman heeft dit weekend een nieuwe app gelanceerd voor Android en iOS: Byte. De app werd jaren geleden al aangekondigd, maar omwille van financiële problemen is Hoffman er nu pas in geslaagd de app af te werken. Met Byte kunnen video’s of loops van zes seconden gedeeld worden.
De app oogt op dit moment nog zeer eenvoudig, en heeft slechts enkele functies. Gebruikers kunnen de video’s die ze delen onderbrengen in zes categorieën, zoals komedie of fitness. Die kunnen dan door kijkers gedeeld – of ‘rebyted’ – worden, en er is ook een likefunctie. Video’s knippen of plakken is voorlopig nog niet mogelijk, en veel tools om video’s creatief te bewerken biedt de app voorlopig ook nog niet aan. Op Play Store vragen de ontwikkelaars wel feedback aan gebruikers over welke functies ze in de toekomst willen zien toegevoegd worden.
https://twitter.com/byte_app/status/1220863428006481920?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1220863428006481920&ref_url=https%3A%2F%2Ftechcrunch.com%2F2020%2F01%2F24%2Fvine-byte%2F
Vine
De app doet in zijn concept misschien wel terugdenken aan Vine. Die app was ook bedoeld voor het delen van korte, meestal humoristisch bedoelde video’s. De gelijkenissen zijn niet toevallig. Hofmann richtte immers in 2012 Vine op samen met Rus Yusupov en Colin Kroll. Die app was tussen 2013 en 2017 een zeer groot succes. Tijdens zijn piekmoment in 2015 had de app meer dan 200 miljoen actieve gebruikers. Twitter besloot in 2017 om Vine over te kopen, maar niet veel later nadien trok het om onduidelijke redenen de stekker uit het platform. Sinds de overname zal werkte Hofmann aan Byte. De app is nog wel steeds operationeel, maar nieuwe content kan al jaren niet meer geüpload worden.
Of Byte de hoogdagen van Vine kan herbeleven, is nog maar de vraag. Het concept van het delen van korte video’s is al lang niet meer zo innovatief als in 2012. Snapchat en Instagram hebben deze functie al lange tijd. Sinds Vine ter ziele is gegaan, is ook TikTok aan de oppervlakte gekomen. Hoewel op TikTok de limiet voor een video 1 minuut is, is het vandaag de dag het gespecialiseerde platform voor het delen van korte video’s. De naam Byte doet overigens meteen denken aan ByteDance, het Chinese bedrijf dat eigenaar is van TikTok. Al zal dat vermoedelijk eerder toevallig zijn.