Nieuws

VK wil beveiliging van smarthome apparaten verstrengen

Fabrikanten van smarthome apparaten zullen zeer snel aan strengere beveiligingsvoorwaarden moeten voldoen in het Verenigd Koninkrijk.

Smarthome apparaten worden steeds populairder. Of het nu gaat of smart tv’s, smartspeakers of gewoon een smartwatch rond je pols, ‘slimme’ apparaten zijn bijna niet meer weg te denken uit onze huiskamers. Er zijn zeer veel redenen te bedenken waarom je een smarthome apparaat zou willen aanschaffen. Vele zijn immers uitgerust met handige functionaliteiten die het dagelijkse leven net iets makkelijker maken.De grote technologiebedrijven investeren dan ook grote middelen in de verdere uitbouw van hun smarthome hub, een business waar een ontzettend groot potentieel in lijkt te zitten. Volgens voorspellingen zouden er tegen eind 2025 wereldwijd zo’n 75 miljard aangesloten toestellen in omloop moeten zijn.

Maar even handig als dat smarthome appraten zijn, blijken ze ook kwetsbaar te zijn. Nog al te vaak moeten we berichten over kwetsbaarheden in het systeem van een of ander smarthome apparaat dat is uitgebuit, of een grootschalig datalek met persoonlijke informatie van de gebruikers. Omdat de technologie nog redelijk nieuws is, bestaat er tot op heden ook nog weinig wettelijke en technische regulering rond smarthome toestellen.

Drie voorwaarden

Dat laatste gegeven wil men in het Verenigd Koninkrijk gaan aanpakken. De Britse regering heeft een wetsvoorstel op tafel gelegd dat de beveiliging van smarthome apparaten zal verstrengen. Die nieuwe wet moet zo snel mogelijk worden ingevoerd, vermoedelijk na het afronden van de Brexit.

Concreet houdt het wetsvoorstel in dat aan fabrikanten van smarthome apparaten drie voorwaarden zullen worden opgelegd waaraan hun producten moeten voldoen. Die voorwaarden zijn al bij al redelijk vanzelfsprekend. Ten eerste moet elk toestel een uniek paswoord hebben dat niet kan worden gereset naar universele fabrieksinstellingen. Elke fabrikant moet ook een duidelijk contactpunt hebben waar gebruikers met vragen over de beveiliging en klachten over kwetsbaarheden terecht kunnen.Tenslotte moeten fabrikanten ook duidelijk aangeven hoe lang het toestel beveiligingsupdates zal krijgen. Om beschermd te zijn tegen de laatste bugs, is het van groot belang dat die op regelmatige tijdstippen gebeuren, waar fabrikanten wel eens aan durven verzuimen.

Volgens het Britse National Cyber Security Centre moet deze nieuwe wetgeving consumenten een geruster gevoel geven dat wanneer zij een smarthome apparaat in huis halen, de technologie ook gegarandeerd veilig is.

Beveiligingsmarthomevkzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken