Nieuws

AI-medicatie zal voor het eerst op mensen getest worden 

Het duurde net iets minder dan een jaar om het medicijn, wat werd ontworpen ter behandeling van obsessief-compulsief gedrag, te ontwikkelen.  

Een medicijn dat enkel en alleen door een AI ontwikkeld werd, zal nu ook getest worden op mensen. Het medicijn is bedoeld voor de behandeling van obsessief-compulsief gedrag en werd ontdekt door middel van de AI-systemen van het biotechbedrijf Exscientia. Hoewel het normaal zo’n viertal jaar duurt om een medicijn te ontwikkelen, meent Exscientia dat dat proces slechts 12 maanden in beslag heeft genomen.  

Het medicijn, dat bekend staat als DSP-1181, werd gecreëerd door algoritmen die door een hele resem mogelijke medicijnsamenstellingen gingen, en die samenstellingen ook controleerde aan de hand van een database van parameters, zoals bijvoorbeeld de genetische factoren van een patiënt.  

De CEO van Exscientia, Professor Andrew Hopkins, omschreef de tests als een grote mijlpaal voor de ontdekking van nieuwe medicijnen. “Er zijn miljarden moleculen nodig om een medicijn te ontwikkelen, wat hun ontwikkeling dus tot een cruciale beslissing maakt”, aldus Hopkins.  

Het is niet de eerste keer dat AI wordt ingezet in de medische sector. AI wordt nu al gebruikt om een diagnose te stellen van ziektes en om patiëntgegevens te analyseren. Gebruik maken van AI om ook nieuwe medicatie te ontwikkelen, lijkt dus een logische stap. Toch is het een stap die tot vragen kan leiden. Zullen patiënten wel evenveel vertrouwen hebben in medicatie die werd ontwikkeld door een machine? En hoe verschilt deze medicatie van geneesmiddelen die enkel en alleen door menselijke krachten werden vervaardigd? Het zijn maar een paar van de vragen die Hopkins en zijn team hopen te beantwoorden. 

 

 

aimedicatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken