SpaceX mist eerste Falcon 9-landing op zee sinds 2016
Gisteren lanceerde SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, met succes een nieuwe lading Starlink-satellieten die wereldwijd voor internet gaan moeten zorgen. Hoewel de lancering een succes was, verliep de terugkeer van de Falcon 9 boosterraket naar onze aarde minder vlot. Het ruimtetuig miste zijn landingsplatform in de Atlantische oceaan met een grote marge.
Reden nog onduidelijk
Het is de eerste keer in 4 jaar tijd dat een Falcon 9-raket er niet in slaagt om de landing met succes te voltooien op het drijvende platform. In juni van 2016 wist een Falcon 9-raket wel op het platform te landen, maar op dat punt ging het mis en waren er vlammen te zien rond de basis van de raket. Later werd bevestigd dat de raket verloren was.
Wat er deze keer is misgegaan, is nog onduidelijk en het is wachten op meer informatie van CEO Elon Musk of SpaceX zelf. Gelukkig voor SpaceX werd de payload wel netjes afgeleverd in de ruimte. Het enige financiële verlies zit hem dus in de Falcon 9. De SpaceX-raketten worden zo veel mogelijk herbruikt om de kost van de lanceringen laag te houden. Het was ondertussen de vierde keer dat deze raket de ruimte werd ingestuurd.
Het lanceren en landen van raketten lijkt dus zeker nog niet zonder problemen te gaan, maar er is al een grote verbetering op te merken sinds pakweg 5 jaar geleden. Mislukte landingen zijn nu meer uitzondering dan regel.