Orange ondersteunt vanaf vandaag eSIM
Embedded SIM of eSIM is een virtuele simkaart. De fysieke simkaart werd doorheen de jaren alsmaar kleiner en kleiner, en de eSIM is de volgende stap in die evolutie. Het maakt er immers volledig komaf mee. De technologie bestaat eigenlijk al sinds 2018 toen Apple het introduceerde, maar is vandaag de dag nog maar in een zeer beperkt aantal smartphonemodellen aanwezig.
Dat komt omdat telecomoperatoren aanvankelijk niet zo happig waren om mee te gaan met eSIM kaarten. Dat komt omdat ze de grens verlagen om van provider te wisselen. Smartphones die dit ondersteunen zijn alle iPhones vanaf de XS die minstens iOS 12.1 hebben, de Google Pixel 3 en (niet te koop in België) en ook Samsung introduceerde het voor de Galaxy S20-reeks. De Samsung Galaxy Watch LTE en Apple Watch LTE ondersteunen dit ook.
Orange is de eerste
Nu meerdere smartphonemerken het stilaan beginnen te omarmen, moeten de telecomoperatoren uiteraard nog volgen. Orange is vanaf vandaag de eerste die dat in België doet. Orange was van in het begin dat de technologie aangekondigd werd al wel te vinden om het te gaan ondersteunen. Nu moeten klanten zich nog melden aan een Orange Shop om een profiel voor de e-SIM aan te maken. Dat gebeurt door simpelweg een QR-code te scannen. Binnenkort zullen klanten dit volledig online kunnen.
Één van de grote voordelen van een eSIM is dat het kan aangesloten worden op meer dan enkel smartphones. Voor smartwatches is dit al mogelijk, Orange zal dit zeer spoedig ook toevoegen aan de abonnementen, maar in de toekomst zal eSIM ook compatibel zijn met pc’s en zelfs auto’s. Daarnaast kan je ook meerdere telefoonnummers op één eSIM aansluiten, en bespaar je enorm veel geld uit als je mobiele data buiten Europa zou verbruiken. Tenslotte is het verdwijnen van plastieken simkaartjes ook gewoon milieuvriendelijker. Een minpuntje is wel dat het ingewikkelder is om je abonnement over te zetten naar een nieuwe smartphone.
De toekomst
Bij Orange aarzelen ze dan ook niet om eSIM de toekomst van telecom te noemen. In 2025 verwachten zij al dat dit populairder zal zijn dan fysieke simkaartjes. Tegen 2030 moet eSIM wereldwijd als de norm worden beschouwd.
Toch is het voorlopig nog even afwachten wat de andere grote spelers op de Belgische telecommarkt zullen doen. Telenet en Proximus hebben tot dusver altijd wat de kat uit de boom gekeken. Als eSIM weet door te breken in België, zullen ook zij uiteindelijk wel moeten volgen. Maar dat is voorlopig nog koffiedik kijken.
“We maken ons vooral klaar voor wat gewoon de toekomst van de telco-markt zal zijn.” Christophe Dujardin, Chief Consumer Officer bij Orange