Nieuws

Breng het Coronavirus eens in kaart  

Zuid-Koreanen maken nu gebruik van online tracking om een zicht te krijgen op het aantal gevallen van Coronavirus.  

Het Coronavirus verspreidt zich alsmaar verder in Zuid-Korea en private software-ontwikkelaars proberen nu een overzicht te krijgen op de verspreiding van het virus door middel van websites en apps. Zo helpen ze mensen om gevallen op te sporen en plaatsen te vermijden waar besmette personen werden gelokaliseerd om zo de verdere verspreiding enigszins tegen te gaan.

De Zuid-Koreaanse overheid kreeg in het verleden regelmatig te kampen met kritiek over hoe ze vorige uitbraken van virussen het hoofd boden. Daarom publiceerde de Zuid-Koreaanse overheid bij het begin van de uitbraak van het Coronavirus ook heel gedetailleerde informatie over de gevallen. Zo werden hun leeftijd, geslacht en zelfs hun dagelijkse routines bekend gemaakt.

De identiteit van de besmette personen werd niet vrijgegeven, maar de informatie die wel werd vrijgegeven zorgde ervoor dat web-ontwikkelaars gedetailleerde kaarten konden aanleggen van de bewegingen en de routes van de patiënten.

“Een paar jaar geleden werden we nog blootgesteld aan hevige kritiek toen we bij de MERS-uitbraak niet genoeg informatie hadden verschaft over waar die patiënten zich toen bevonden”, aldus een gezondheidsprofessional die weigerde geïdentificeerd te worden.

Een knopje op een van de websites, Coronamap.live, heet letterlijk ‘check of ik wel veilig ben’. Eén muisklik toont gebruikers of er gevallen van het Coronavirus bekend zijn in hun omgeving.

De toename aan besmettingen van 31 naar 763, waaronder zeven doden, in minder dan een week, maakt het echter bijna onmogelijk om alles goed bij te houden. Vandaag liet het platform weten dat ze 600 nieuwe gevallen aan het toevoegen waren op hun website, die overigens ook een interactieve kaart aanbiedt in het Koreaans, Chinees en Engels.

Gezondheidsautoriteiten hebben moeite om alle gevallen bij te houden en zagen zich recent genoodzaakt om meer beknopte en regionale informatie over gevallen mee te geven. Toch probeert de overheid regelmatig updates te voorzien en worden nieuwe gevallen ook uitvoerig besproken in briefings. Het Coronavirus is dus duidelijk nog niet uitgeroeid, maar de Zuid-Koreaanse overheid probeert alvast het overzicht te behouden door middel van online tracking.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken