Nieuws

AI ontdekt antibioticum dat zelfs hardnekkige bacteriën doodt  

Het gebruik van AI om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen, lijkt eindelijk zijn vruchten af te werpen. 

MIT-wetenschappers hebben laten weten dat hun AI een antibioticum heeft ontdekt genaamd Halicine, dat niet alleen in staat is om verschillende resistente bacteriën in de kiem te smoren maar dat dat ook nog eens op een geheel nieuwe manier doet. Terwijl de meeste geneesmiddelen slechts een slap afkooksel zijn van reeds bestaande medicijnen, roeit halicine bacteriën uit door zijn mogelijkheid om de elektrochemische gradiënt te behouden die nodig is voor de productie van energetische moleculen. Dat is iets waar bacteriën amper tegen opgewassen zijn.  Zo ontwikkelde de bacterie E. Coli in 30 dagen geen resistentie tegen het medicijn, terwijl het tegen het conventionele medicijn Cipoflaxine al na drie dagen opgewassen was.

Beste keuze

Het team slaagde in zijn opzet door een systeem te ontwikkelen dat moleculaire structuren kan vinden met bepaalde wenselijke kenmerken (zoals bijvoorbeeld het uitroeien van bacteriën). In tegenstelling tot voorgaande methodes leren de neurale netwerken de representaties van de molecules automatisch aan, terwijl ze en onderverdelen in verschillende vectoren die hun gedrag mee voorspellen. Eenmaal klaar, trainden de onderzoekers hun AI op 2500 moleculen waaronder die van 1700 gevestigde medicijnen en 800 natuurlijke producten. Nadat de AI grondig de bibliotheek van 6000 medische samenstellingen had doorzocht, besloot het dat Halicine de beste keuze zou zijn.

Verwacht nu niet dat je zomaar een voorschrift voor halicine zal kunnen bemachtigen bij je huisdokter. De tests werden momenteel enkel maar uitgevoerd op muizen, maar werden nog dus nog niet op mensen toegepast. Toch kan dit het begin zijn van een veel grotere trend waarbij AI binnenkort medicijnen zal samenstellen.

Ahold DelhaizeaiWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren