Nieuws

Rapport Google toont op basis van locatiegegevens of we thuis blijven

Voor het Community Mobility Rapport verzamelde Google de locatiegegevens van smartphones in 131 landen om in kaart te brengen hoe strikt de maatregelen overal worden opgevolgd.

Google heeft gisterenavond het eerste COVID-19 Community Mobility Report gepubliceerd. Dat is een onderzoeksrapport dat het gedrag van mensen in kaart brengt tijdens de quarantainemaatregelen die in veel landen van kracht zijn. Daarvoor werden de geaggregeerde data van smartphones gebruikt, die aan Google toestemming geven om de locatiegegevens bij te houden. De data werden anoniem verwerkt.

Het rapport bevat gegevens van 131 verschillende landen, waaronder België. Op basis van de gegevens kregen we een globaal beeld hoe vaak en naar waar mensen in een land zich de laatste tijd verplaatsen. De data die werd 2 tot 3 dagen geleden opgehaald, en maken een vergelijking met locatiegegevens uit de maand januari. Locatiegegevens worden verder opgedeeld in 6 categorieën: retail & recreatie, winkels, parken, openbaar vervoer, werkplaats en thuis. Je kan het rapport per land als pdf downloaden.

Belgen blijven thuis

We namen de cijfers van België even onder de loep. Daaruit blijkt duidelijk dat Belgen veel minder dan anders buiten komen. De grootste daling komt vanuit de categorie retail & recreatie met 84%. Dat is niet onlogisch aangezien restaurants, cafés, cinema’s, pretparken etc. allemaal al sinds 14 maart gesloten zijn. Ook voor andere openbare plaatsen als parken en het openbaar vervoer ging het geregistreerde verkeer enorm achteruit. Omdat veel werknemers thuis zitten, waren we minder vaak op ons werk te vinden. Maar ook voor de essentiële categorie winkels kon minder locatiedata worden opgeslagen.

Één categorie ging er wel op vooruit: de categorie ‘Thuis’, wat betekent 17% meer beweging bij mensen thuis geregistreerd werd. Zowel de nationale cijfers als de cijfers voor Brussel, Vlaanderen en Wallonië tonen dezelfde trends. Omdat het rapport van Google gebaseerd is op locatiegegevens die konden opgevraagd worden van smartphones, zullen de cijfers zeker niet volledig accuraat zijn, maar het schept toch een beeld over hoe we ons gedragen.

Blijf onder de radar

Vind je het maar niets dat Google altijd weet waar je bent, dan kan je dat gelukkig wel in je Instellingen aanpassen. Dat doe je door via de app Google Maps naar Je Tijdlijn te gaan. Die geeft een overzicht van waar je welke dag was. Zet je je locatiegeschiedenis uit, dan zal deze ook niet meer worden bijgehouden door Google.

Je kan je locatiegeschiedenis uitzetten in je privacyinstellingen.
coronavirusgooglegoogle mapslocatiegegevensprivacyzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen