Nieuws

Nederlandse overheid onderzoekt apps om coronavirus te traceren

In verschillende Europese landen woedt de discussie of de overheid een smartphoneapp mag gebruiken om de verspreiding van het coronavirus te traceren.

Mag er gebruikt gemaakt worden van smartphonedata om de verspreiding van het coronavirus op te volgen? Het is in veel Europese landen een brandend discussiepunt. In Duitsland en Ierland bijvoorbeeld kondigde de overheid al aan een dergelijke app te werken, in Rusland is het al in gebruik. Ook sommige Aziatische landen maken gebruik van mobiele data om te controleren of besmette personen in contact komen met anderen.

Ook op Europees niveau werd al een initiatief aangekondigd, de werkgroep Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing. Dat is collectief van wetenschappers uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland die samenwerken aan zo’n app. Die app heeft vooral als doel om het coronavirus te blijven opvolgen vanaf wanneer de grenzen weer zouden opengaan, en om toekomstige pandemieën tijdig op te sporen.

Nederland wil twee apps gebruiken

In Nederland is het debat ondertussen al in een vergevorderd stadium. Minister van Volksgezondheid Hugo De Jonghe verkondigde gisteren tijdens een persconferentie dat zijn kabinet onderzoek voert naar twee verschillende apps. Een eerste app zou mensen verwittigen of ze ‘in de buurt’ zijn geweest van een besmet persoon. Op basis van welke data dat gebeurd en of iedereen verplicht zou worden de app te downloaden, daarover wist de minister nog niet al te veel kwijt te kunnen. Ook is niet geweten welke app de Nederlandse overheid hier dan juist voor op het oog heeft.

Een andere app moet het eenvoudiger maken voor besmette personen om in contact te blijven met een dokter. De implementatie van die app zou een stuk eenvoudiger zijn, omdat daarvoor een app van het Amsterdamse OLVG ziekenhuis voor kan gebruikt worden als basis. De app wordt al gebruikt om de gezondheidstoestand van patiënten te volgen.

Wat met de privacy?

Toch is het niet zo eenvoudig om een app in te voeren die mensen volgt op basis van hun smartphonedata. In Europa gelden namelijk heel strenge privacywetgevingen. Zo mag bijvoorbeeld geen enkele app locatiegegevens opslaan zonder dat elke gebruikers daar individueel hun toestemming voor hebben gegeven. Ook het opslaan en volgen van mobiele data ligt in Europa nogal gevoelig. Een mogelijke optie zou zijn dat geanonimiseerde bluetoothverbindingen tussen smartphones zouden geregistreerd worden als een contact tussen mensen. Er moet dus nog heel wat denkwerk gebeuren vooraleer een tracking app effectief kan gebruikt worden als middel tegen het coronavirus.

Ook in België wordt er veel heen en weer gediscussieerd over de mogelijkheid om een tracking app te ontwikkelen. Uit een wekelijkse survey die door de Universiteit van Antwerpen wordt gehouden rond de maatregelen tegen het virus, bleek ook dat de bevolking nog niet echt op zit te wachten. Ongeveer de helft van de 415 000 respondenten gaf aan dit te willen gebruiken. De meeste die zo’n app niet zagen zitten, gaven privacy als hoofdbezorgdheid op.

Ben jij voor- of tegenstander van een tracking app? Laat het ons hieronder weten in de reacties!

businesscoronavirusmobielnederlandprivacy

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken