VIL neemt blockchain in Vlaamse logistiek onder de loep
In het project wordt gekeken naar toepassingen in de supplychain. Bestaande track-en-trace-oplossingen worden naast de blockchainoplossingen gelegd, en met behulp van de deelnemende bedrijven geanalyseerd. “We gaan op zoek naar de echte meerwaarde van de blockchain technologie en zullen een ideaal ‘to-be’-scenario voor enkele sectoren uitwerken,’ aldus projectleider Jan Merckx. Onder andere de voedings-, chemie- en lifescience-sector worden onder de loep genomen.
Potentieel
‘Blockchain biedt heel wat potentieel,’ legt uit Merckx uit. ‘Alles wat vandaag in een logboek wordt bijgehouden door mensen en instanties, kan in theorie efficiënter en veiliger verlopen met een digitale ketting.’ De blockchain is het virtuele equivalent van een logboek, maar dan eentje waarmee er niet geknoeid kan worden. Elke transactie wordt vastgelegd in de vorm van een wiskundige berekening: een hash. Die hash is het resultaat van de voorgaande transacties en hashes, waardoor een lange ketting gevormd wordt. Als er aan één van de ‘blokken’ wordt geprutst, dan stuikt de ketting in elkaar, wat het zo goed als onmogelijk maakt om te frauderen. Het proces wordt bovendien niet beheerd door een centrale autoriteit, zoals pakweg een notaris of een bank, maar wordt gestuurd door alle partijen die eraan deelnemen.
In de supplychain kan blockchain bijvoorbeeld helpen bij het traceren van producten en grondstoffen. Onder andere Deense rederij Maersk gebruikt de technologie om containers te traceren. Dankzij de blockchain worden de details van elke containers vastgelegd in de ketting: onbreekbaar, en makkelijk op te sporen.
Bedrijven die deelnemen aan het project zijn onder andere bpost, Randstad, Colruyt en Gosselin Logistics. Zij zullen helpen om zowel de conventionele oplossingen als de blockchain-toepassingen in praktijk in kaart te brengen.