Google+ is niet meer: mobiele app heet vanaf nu Google Currents
Er is een definitief einde gekomen aan de lange lijdensweg van Google+. Het sociale netwerk van Google, dat al een tijdje beschikbaar was voor professionele klanten, is vanaf vandaag definitief opgegaan in Google Currents. Daarmee breekt Google alle laatste connecties die nog bestonden met Google+.
De app Currents heeft een logo met twee blauwe golvende lijnen. Buiten dat is er aan het design van de applicatie maar weinig veranderd, merkte 9to5Google op. De nieuwsfeed wordt gesorteerd op basis van relevantie voor de gebruiker, en de mogelijkheid is voorzien om posts van het management prioriteit te geven. Gebruikers kunnen bestanden vanuit hun Drive-account rechtstreeks transporteren in Currents. Het concept van tags blijft behouden.
Gedoemd te mislukken
Google lanceerde zijn sociale netwerk Google+ in 2011. Het netwerk moest de dominante marktpositie van Facebook bedreigen. Het is daar echter nooit in geslaagd. Google probeerde wel van alles om de app te doen opleven. In 2013 werd het platform volledig geïntegreerd in de videostreamingdienst YouTube, maar YouTube-gebruikers waren niet tevreden dat ze plots een Google+-account moesten hebben om nog te kunnen reageren op video’s.
Google+ was van in het begin gedoemd te mislukken. Dat leek Google vanaf 2018 ook eindelijk in te zien. Toen kondigde het een tweejarenplan uit om langzaam maar zeker de stekker uit het platform te trekken. Google gaf toen als reden dat de lage gebruikersaantallen en het engagement het niet meer rendabel maakten het platform draaiende te houden. Sinds april 2019 begon Google met het beëindigen van persoonlijke accounts. Toen werd Currents ook als bèta gelanceerd. Het platform werd dan toch nog even aan professionele klanten aangeboden als een middel voor interne communicatie. Maar ook op die manier kan je niet zeggen dat Google+ een succes was.
Het is trouwens niet de eerste keer dat Google Currents als naam voor een applicatie gebruikt. De voorloper van Google News droeg dezelfde naam. We wensen Google Currents een beter lot toe dan zijn voorganger.