3D-printer print huis in Westerlo
Het huis staat op de site van Kamp C, een informatief centrum rond duurzaamheid en innovatie in de bouwsector. Het is dus eerder een demonstratiemodel waar geen bewoners zullen intrekken (al moet dat in de toekomst wel mogelijk zijn). Het huis is een standaard rijhuis van twee verdiepingen. Het volledige ‘kader’ van het huis – de vloeren, de muren, de steunpilaren etc. – werden ontworpen door een 3D-printer.
Het project was al aan de gang sinds eind 2018 onder de naam C3PO, vernoemd naar de beroemde robot uit Star Wars. 8 organisaties, zowel bedrijven uit de bouwsector als wetenschappelijke instituten, werkten er aan samen. Dat was ook nodig, want nog nooit werd een project met een 3D-printer op deze schaal uitgevoerd. Alle stappen in het printproces moeten perfect uitgevoerd worden. De 3D-printer die gebruikt werd is een gigantische betonprinter met 10 meter hoogte, breedte en diepte. Meteen ook de grootste ter wereld. Het project kostte in totaal 1,5 miljoen euro, en werd mee gefinancierd door de Europese Unie.
Wereldprimeur
Het huis is een nieuwe doorbraak voor 3D-printertechnologie. 3D-printers hebben al verschillende sectoren heel wat diensten bewezen waaronder de geneeskunde voor het maken van protheses en de auto-industrie voor onderdelen of zelfs het maken van volledige wagens. De bouwsector experimenteerde ook al enkele jaren met 3D-printers voor het ontwerpen van gebouwen. Een huzarenstukje dat mag vermeld worden is de 3D-geprinte brug in Amsterdam, ingehuldigd in 2018. Een volwaardig gezinshuis printen is echter een wereldprimeur.
Het was overigens met Nederland dat het Belgische project in een soort wedloop zat om die wereldprimeur binnen te halen. In Eindhoven loopt op dit moment een project om een woonwijk te bouwen die zal bestaan uit 3D-geprinte huizen. Dergelijke projecten lopen ook in China, Denemarken, Rusland en Italië. Peter-Paul Van den Berg, directeur in Kamp C, zei in 2018 al aan De Tijd dat het in die projecten meestal gaat over ruwbouwmodules die op de werf nog in elkaar moeten gezet worden.
Voordelen voor de bouwsector
Diezelfde Van den Berg is er na de onthulling van het huis ook rotsvast van overtuigd dat 3D-printers ver genoeg staan om in de bouwsector gebruikt te kunnen worden. Die conclusie deelt ook Joeri Beneens, die met zijn familiebouwbedrijf deelnam aan het project. “Een 3D-printer kan ook zeer nuttig zijn in de bouwsector.”
Een van de grootste voordelen die vaak genoemd worden zijn snelheid en efficiëntie. Op een werf zal slechts één operator nodig zijn om de printer te bedienen. Dat resulteert in korte bouwtijden en minder werknemers die noodzakelijk zijn. Maar werken met een 3D-printer is ook duurzamer, omdat er minder materiaal verspild wordt. Tenslotte zullen ook architecten zich veel creatiever kunnen uitleven. De bouwindustrie mag zich stilaan aan een technologische revolutie verwachten.