Google Play Music stopt eind dit jaar
Google heeft het nieuws via een blogpost aangekondigd. De eerste stap naar het uitfaseren van Play Music begon eigenlijk al enkele maanden geleden. Toen lanceerde Google een tool om data van Play Music naar YouTube Music gratis over te zetten. In Android 10 had YouTube Music de app zelfs al vervangen als standaardapplicatie voor het beluisteren van muziek. Dus dat YouTube Music op termijn Play Music zou vervangen, stond in de sterren geschreven.
De stopzetting zal vanaf deze maand in verschillende stappen gebeuren. Vanaf eind deze maand al zal het niet meer mogelijk zijn om muziek aan te kopen of te downloaden via de Music Manager van Google. Aankopen die al verricht werden, kunnen uiteraard worden overgezet naar YouTube Music. Vanaf oktober zal het dan niet meer mogelijk zijn om muziek te luisteren via de applicatie. In sommige landen is dat zelfs al vanaf september. Je zal dan nog wel Play Music kunnen openen, maar enkel om je afspeellijsten over te zetten. Daarvoor krijg je dan nog tot december, wanneer de app definitief de deuren sluit. Google zegt dat het alle gebruikers nog wel op tijd zal verwittigen dat het tijd is om hun data over te zetten.
Spotify
Google Play Music lanceerde in 2011 als een streamingdienst voor muziek en podcasts. Je kon er je eigen afspeellijsten maken of naar vooraf gemaakte afspeellijsten maken. Het was helemaal gratis, al moest je de advertenties er uiteraard wel bij nemen. De dienst was vrij gelijkaardig aan Spotify, waarmee Google’s muziekapp de concurrentiestrijd uiteindelijk verloor. Om te voorkomen dat Google Play Music-gebruikers overstappen naar Spotify en niet naar YouTube Music, voegde Google de voorbije maanden heel wat nieuwe functies toe aan de streamingdienst van YouTube. Enkele van die nieuwe functies zijn het creëren van gezamenlijke playlists, een vernieuwde interface en integratie met Android TV, Google Assistant en zelfs Google Maps.