Google vraagt gebruikers van Assistant om opnames te mogen gebruiken
Google gaat opnieuw menselijke medewerkers inzetten om naar opnames van Google Assistant te luisteren. Dat was te lezen in een mail die een aantal gebruikers van de spraakassistent gisteren ontvingen. Volgens The Verge kan iedereen die gebruikmaakt van AI-aangedreven diensten van Google, naast Google Assistant behoren daar ook applicaties zoals Google Maps toe, maar het technologiebedrijf gaf aan dat het precieze aantal gebruikers die benaderd zijn vertrouwelijk is.
In de mail die gepubliceerd werd door The Verge vraagt Google je expliciet toestemming of je opnames mogen gebruikt worden. De mail bevat een link naar de privacy-instellingen van je Google-account waar je dit via een opt-in kan aanzetten. Je kan jezelf uiteraard ook altijd weer uitschrijven voor het programma. Via een toegevoegde YouTube-video krijg je daar meer uitleg over.
Technologie verbeteren
Je data wordt op twee manieren gebruikt. Voor een bepaalde periode die je zelf kan instellen is data opgeslagen in je account. Tegenwoordig is dat standaard 18 maanden, maar je kan bijvoorbeeld ook opteren om je data manueel, of na drie maanden te laten verwijderen. Op dit moment gebruikt Google je opnames om Assistant je stem te laten herkennen.
Wat er nadien met je opnames gebeurt, daar krijg je nu dus zelf controle over. Geef je Google geen toestemming om je data nog te gebruiken, dan wordt die voorgoed verwijderd. Geef je wel toestemming, dan zal Google die data verder verwerken en anonimiseren. Daarna belandt ze bij medewerkers van Google. Je stem dient dan om de technologie te verbeteren.
Volgens een medewerker van Google verandert er niets aan het bestaande privacybeleid. Als je je inschrijft voor het programma, dan heeft dit ook enkel invloed op gesprekken die je vanaf dan hebt met Google Assistant. Oudere opnames zul je dus nog wel steeds zelf moeten verwijderen.
Geleerd van hun fouten
Al sinds de introductie van Google Assistant gebruikt Google data en opnames van gebruikers om de technologie te verbeteren. Daar moest het bedrijf echter vorige zomer een einde aan brengen. Toen ontstond er veel ophef omdat Google zonder het medeweten van gebruikers meeluisterde. Dat ‘zonder medeweten’ was niet helemaal correct, want in principe had elke gebruiker daarvoor toestemming gegeven. Maar omdat dat een voorwaarde was om Google Assistant te gebruiken, kon je ook niet echt spreken van vrijwillige medewerking.