Nieuws

Coronalert-app begint aan generale repetitie (update)

De Belgische corona-app Coronalert is bijna klaar voor de nationale uitrol. Morgen start een belangrijke testperiode met 10.000 gebruikers.

Update: De eerste problemen hebben niet lang op zich laten wachten. Een groot deel van de testgebruikers kon de applicatie niet downloaden via Google Play Store. iOS-gebruikers kenden geen problemen. Geen goede start voor Coronalert.


In deze laatste testfase zal de applicatie vooral op haar gebruiksvriendelijkheid getest worden. De testgroep wordt nu uitgebreid van 100 naar 10.000 personen. Het Interfederaal Comité Testing & Tracing dat het project overziet hoopte eigenlijk begin deze week al te kunnen starten met de finale tests. Maar de Europese Unie moest zich eerst nog buigen over de app, en heeft daar ook groen licht voor gegeven.

Proefkonijnen zijn gezocht bij medewerkers van Colruyt, EY, KU Leuven, ziekenhuizen en ambtenaars? Karin Moykens van het comité verklaart dat dat een bewuste keuze is. Deze bedrijven hebben nog voldoende mensen op de werkvloer, wat het zinvol maakt de app daar uit te testen. Of de meldingen die je ontvangt na een besmetting werken, dat werd in een vorige fase al getest.

Technisch klaar

Als deze testperiode vlot verloopt, dan is Coronalert klaar voor haar publieke lancering. Roel Verbeeck, directeur van het Mechelse Inox dat samen met het Brusselse Devside de app ontwikkelde, verwacht niet meer op grote problemen te botsen. Hij vertelt aan De Tijd dat de app ‘technisch’ klaar is. Als onderlaag werd gegrepen naar de code van de Duitse corona-app. Verbeeck verzekert ook dat de app op geen enkel moment persoonlijke gegevens bijhoudt. ‘Coronalert is even veilig als een weerberichtapp op je smartphone’, zegt de directeur daarover.

Het gebruik van de applicatie zal ook volledig vrijblijvend en anoniem zijn. De app moet een aanvulling en geen vervanging van de manuele contactracingmethodes worden. Het tracingcomité stelt dan ook geen doelstelling voorop voor een aantal downloads. Experten van de universiteit van Oxford beweren dat een corona-app pas een meerwaarde is als zes op de tien mensen hem downloadt. Moykens en Verbeeck zijn het er over eens dat elke burger die de applicatie downloadt al kan helpen, en elke besmetting die er mee voorkomen wordt een succes.

Normaal gezien verschijnt de applicatie in de week van 28 september. Hij zal beschikbaar zijn voor zowel Android als iOS.

Over de grenzen heen

Een probleem met de corona-apps die nu beschikbaar zijn, is dat elk Europees land haar eigen app heeft die ook maar binnen de eigen landsgrenzen functioneert. Deze zomer is aangetoond dat toerisme en buitenlandse reizen voor een nieuwe golf van besmettingen kan zorgen. Om dat in de toekomst beter op te volgen, zijn verschillende Europese landen aan het uittesten hoe de nationale apps met elkaar kunnen communiceren wanneer iemand naar het buitenland reist.

Bij de ontwikkeling van Coronalert is de deur open gehouden voor een dergelijke functionaliteit. Al moet je die zeker nog niet verwachten bij de publieke lancering van de app. Dit zal ten vroegste pas eind oktober of begin november mogelijk zijn.

corona-appcoronavirusmobielsliderzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken