Studenten TUDelft ontwerpen duurzame, glazen luidspreker
Elk jaar rijkt de James Dyson Foundation hun designprijs uit voor ontwerptechnische studenten die net even anders denken. Ze gaan daarbij op zoek naar ontwerpers met een product dat een duidelijk probleem aanpakt en waarbij slimme maar eenvoudige engineersprincipes werden gehanteerd. Daarbij houdt de organisatie rekening met praktische haalbaarheid, commerciële levensvatbaarheid en duurzaamheid.
Duurzaamheid
Enkele studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft zetten met hun ontwerp volop in op deze laatste factor van duurzaamheid. Met de ontwikkeling van hun speaker willen ze een tegenreactie bieden op de huidige wegwerpcultuur, waarin jaarlijks 50 miljoen elektrische apparaten bij het afval belanden. Ze zijn nauwelijks te repareren en moeilijk te recyclen.
Glas als hoofdmateriaal
Daarom gebruikten de studenten een gemakkelijk recycleerbaar materiaal, namelijk glas. In samenwerking met de Delftse startup DeNoize, die geluiddempend glas voor gebouwen ontwikkelt, creëerden ze Ammos: een luidspreker die geluid kan produceren via glas.
Met behulp van actuatoren dicht tegen de rand van een dunne glasplaat, wordt deze aan het trillen gebracht. Daardoor worden midden- tot hoge frequenties van 200 tot 20.000 Hz geproduceerd. De lage frequenties tussen 20 en 200 Hz worden door een kleine subwoofer in de behuizing geproduceerd. Bediening van de speaker gebeurt door middel van een haptisch raakoppervlak op het voorpaneel. Muziek kan gespeeld worden via Wifi, Bluetooth of via de 3,5mm audiokabel. Ook een USB-C poort is voorzien.
Langere levensduur
De luidspreker is naast glas vervaardigd uit andere recycleerbare materialen zoals bamboe en wordt samen gehouden met enkele schroeven in plaats van met lijm. Daardoor kunnen onderdelen van de speaker die het na verloop van tijd laten afweten gemakkelijker vervangen worden. Ook het glas in de speaker kan eenvoudig verwijderd en vervangen worden. Deze elementen verlengen de levensduur van de speaker en maken het apparaat duurzamer dan de traditionele luidspreker.
De studenten waren met hun ontwerp de nationale winnaars van de James Dyson Award en winnen daarmee een geldprijs van 2200 euro. Op 19 november wordt de internationale winnaar en de winnaar van de duurzaamheidsprijs bekend gemaakt.