Test Aankoop geeft Belgische corona-app goed privacyrapport
Welke data verzamelt de app en naar welke servers worden data verstuurd? Welke data worden verstuurd? Worden de gegevens die zich op je smartphone en op de servers bevinden versleuteld? Welke encryptie? Hoe wordt de privacy van die gegevens verzekerd? Deze en vele andere aspecten werden door Test Aankoop in een gespecialiseerd laboratorium doorgelicht. Momenteel wordt Coronalert ook getest door 10.000 mensen.
Coronalert België
“Er was lange tijd veel te doen over de privacytechnische aspecten van de app, vandaar dat we hem ook nauwgezet hebben getest op deze parameters. Niemand wil dat bedrijven of hackers met gezondheidsgegevens aan de haal kunnen gaan. Of dat de app voor een ander doel wordt ingezet dan het coronavirus onder controle krijgen.”, klinkt het bij Test Aankoop.
Uit de analyse van de consumentenorganisatie blijkt dat de app geen steken laat vallen op vlak van privacy. Aan de hand van de verzamelde en verstuurde gegevens is het niet mogelijk om iemand direct of indirect te identificeren.
De app werkt volledig anoniem. “De app weet niet waar je bent, wie je bent of wie je ontmoet hebt. De enige gegevens die uitgewisseld worden zijn codes die bijna niet te ontcijferen zijn. Het zijn bovendien ook alleen die codes, die dan nog eens frequent veranderen, die op de centrale server worden opgeslagen, geen namen van patiënten of hun contacten”, zegt Simon November van Test Aankoop.
“De uitwisseling van gegevens tussen de app en de servers is versleuteld en de servers zelf zijn goed bestand tegen eventuele aanvallen door hackers. Op het vlak van privacy, kan de app moeilijk beter doen”, voegt hij eraan toe.
Veel transparantie
De verbruikersorganisatie benadrukt dat de consument bovendien goed wordt ingelicht over het privacybeleid en dat er voor zowat élke handeling expliciete toestemming moet worden gegeven. De broncode van de app staat bovendien integraal online: dit toont dat men zo transparant mogelijk wil zijn.
Wat doet Coronalert?
De Belgische app kan bijhouden met wie de gebruiker contact heeft gehad zonder dat hij die persoon kent. Alle contacten worden volledig automatisch en anoniem in kaart gebracht waardoor de app sneller kan werken dan telefonisch contactonderzoek. Daarnaast is de installatie van de applicatie ook volledig vrijwillig en verbruikt hij door het gebruik van ‘Bluetooth Low Energy’ weinig energie.
Test Aankoop stelt ook dat er een overkoepelende “gateway” komt die gekoppeld is aan de nationale servers waardoor de app ook in het buitenland zal kunnen worden gebruikt.
De Coronalert-app zou nog voor het einde van september beschikbaar moeten zijn voor iOS & Android. Alles over de app kan je hier terugvinden.