Nieuws

Opgelet: phishingbericht over coronatoeslag circuleert via WhatsApp

Het bericht bevat een valse link waar je je bankgegevens moet ingeven om de coronatoeslag te ontvangen. Krijg je deze sms, verwijder ze dan onmiddellijk.

Gisteren kondigde de Vlaamse regering aan dat kwetsbare gezinnen met kinderen een extra premie zullen ontvangen vanuit de overheid. Die ‘coronatoeslag’ zal toegekend worden aan alle huishoudens met een totaal jaarlijks bruto-inkomen van minder dan 31.605,89 euro per jaar, en houdt een bedrag van 33 euro per belastbaar kind op de maandelijks kinderbijslag in.

Het persbericht was nog maar net opgemaakt of de eerste phishingberichten over de coronatoeslag circuleerden al via sms-diensten zoals WhatsApp. In die berichten doen fraudeurs zich voor als het Vlaams Agentschap Uitbetaling Groeipakket, de overheidsinstantie die bevoegd is voor het uitbetalen van de kinderbijslag en dus ook de coronatoeslag. De truc die de fraudeurs toepassen is een heel klassieke: ze vragen hun slachtoffers om via een valse link hun bankgegevens in te dienen. Zogezegd om de premie op te kunnen storten, maar in realiteit zijn ze wel wat anders van plan.

Betaling gebeurt automatisch

Het VAUG en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke waarschuwen ouders om niet in die val te lopen. De betaling van de coronatoeslag zal volledig automatisch verrekend worden met de kinderbijslag. Het doorgegeven van persoonlijke gegevens is dus niet vereist om de premie te ontvangen. VAUG verzekert dat het nooit via WhatsApp of sms communiceert over financiële informatie. Iedereen die het bericht krijgt, wordt geadviseerd om het zo snel mogelijk te verwijderen en zeker niet op de link te klikken.

Stijging van cyberaanvallen door pandemie

Cybercriminelen springen nu eenmaal graag op de actualiteit om nietsvermoedende slachtoffers om de tuin te leiden. Het coronavirus blijkt een zeer dankbaar lokmiddel te zijn voor hen. Door de grote sociale en economische onzekerheid die het virus veroorzaakt zijn mensen sneller geneigd op een link te klikken die hen informatie of steunpakketten beloven als die van een ‘betrouwbare’ afzender komen. Sinds het begin van de pandemie stijgt het aantal cyberaanvallen op particulieren gevoelig, blijkt uit cijfers van Interpol. Phishing behoort zoals altijd bij de meest gebruikte technieken. Blijf dus altijd alert voor links die je via WhatsApp of mail ontvangt.

beveiligingcoronavirusphishingtrendingzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600