FTC wil dat Facebook zijn Instagram en WhatsApp afstoot
In 2012 nam Facebook Instagram over. Het bedrijf zag toekomst in de foto-app en wilde zo de concurrentie voor zijn. Niet veel later, in 2014, nam de socialemediagigant WhatsApp over. Op amper een paar jaar tijd had het bedrijf de 3 grootste sociale- en communicatietools in handen. Na jaren van onderzoeken concluderen de FTC (Federal Trade Commission) en 46 andere Amerikaanse staten, dat Facebook illegaal heeft gehandeld en dat het mogelijk Instagram en WhatsApp moet afstoten.
Facebook aanklacht
Uit dat onderzoek is nu gebleken dat Facebook met opzet de twee bedrijven heeft opgekocht. Het bedrijf zou daarvoor een duidelijke strategie hebben gehanteerd waarmee het de concurrentie wilde ‘uitschakelen’. Door extreme voorwaarden op te leggen aan onder andere software-ontwikkelaars werd de concurrentie in de markt verstoord. Daardoor kregen andere spelers geen schijn van kans. Zo zou CEO Mark Zuckerberg jaren geleden al geweten hebben dat Instagram in opkomst was. Met een overname kon hij de concurrentie met eigen diensten vermijden.
Hetzelfde verhaal zien we bij chatapp WhatsApp. In 2014 was het al duidelijk dat de dienst marktleider werd, dus besloot Zuckerberg ook WhatsApp te kopen voor een slordige 19 miljard dollar.
De FTC en 46 Amerikaanse staten zijn van mening dat het bedrijf op een illegale manier een monopoliepositie heeft behaald en daar moet iets mee gebeuren. In de aanklacht halen alle spelers aan “dat Facebook al bijna 10 jaar zijn monopolie gebruikt om concurrentie uit de markt te duwen, ten koste van gebruikers”.
En nu?
Het is al langer geweten dat overheden wereldwijd Big Tech uit elkaar willen halen. Veel regeringen en overheidsorganisaties zijn van mening dat de wereld te extreem in de baan is van grootspelers als Google, Apple of Facebook. Nochtans heeft de FTC jaren geleden de overname van WhatsApp en Instagram wel gewoon goedgekeurd. Toch heeft het overheidsorgaan er vertrouwen in de rechtszaak te winnen.
De oplossing? De FTC en de 46 staten willen in de toekomst alle overnames en fusies van de socialemediagigant onderzoeken alvorens groen licht te geven. Bovendien behoort het afstoten van Instagram en WhatsApp ook bij de mogelijkheden. Natuurlijk ligt dat helemaal nog niet vast, en al zou het doorgaan, dan geldt die regel vermoedelijk alleen in de V.S. Tenzij men in Europa een gelijkaardige wens heeft.
Facebook zelf heeft via – jawel – Twitter laten weten dat de aanklachten worden onderzocht maar dat er momenteel weinig extra informatie kan gedeeld worden. Opvallend is dat whistleblower Christhoper Wylie meteen ook in de aanval ging via Twitter. Hij werd bekend door het Cambridge Analytica-debacle in 2018.