Nieuws

Verwijdert Google haar zoekmachine in Australië?

Een conflict tussen Google en de Australische regering rond het betalen voor nieuwssnippets dreigt uit de hand te lopen.

Net als de Franse regering wil de Australische overheid laten betalen voor het tonen van nieuwssnippets en links naar nieuwswebsites in de nieuwssectie van Google Search. In december stemde de regering daarvoor een nieuwe gedragscode voor digitale media. Als Google weigert te betalen voor de nieuwssnippets, kan het daarvoor boetes tot 10 miljoen Australische dollar (omgerekend 6,4 miljoen euro) krijgen. Ook Facebook zal zich naar die nieuwe regels moeten schikken.

Maar Google weigert in te stemmen met die wet. Het standpunt van Google luidt dat zij nieuwsuitgevers juist meer verkeer naar hun website bezorgen door de nieuwssnippets te tonen in de zoekresultaten. In Frankrijk heeft Google een akkoord gesloten met de grootste Franse krantenuitgever, maar in Australië lijkt dat er niet meer in te zetten. Mel Silva, topvrouw van Google Australië, haalde gisteren in de Senaat fors uit naar de nieuwe wetgeving. Volgens de Australische media noemde zij de gedragscode ‘het einde van het vrije en open internet’. Silva kondigde ook drastische maatregelen aan als de regering niet haar kar keert:

“Als deze wet er door komt, is Australië verlaten de enige oplossing.”

Mel Silva, VP Google Australië & Nieuw-Zeeland

Dreigementen

Concreet betekent dat dat Google haar diensten zal stopzetten in Australië, en de zoekmachine dus zal verdwijnen. Maar dat lijkt de premier van het land, Scott Morrison, maar weinig te kunnen schelen. In een reactie maakt hij duidelijk dat hij zich niet zal laten intimideren door tegenmaatregelen van de techgigant:

“Australië bepaalt de regels over wat wel en niet toegelaten is. Wie die regels wil respecteren is meer dan welkom. Maar we geven niet toe aan dreigementen.”

Scott Morrison, premier Australië

Als het effectief zo ver komt, zou Australië nog maar het tweede land zijn waar de zoekmachine niet beschikbaar is, na China. Maar in sommige andere landen en regio’s zijn de zoekresultaten wel sterk gecensureerd of zijn andere Google-producten niet beschikbaar. Dat zijn in alfabetische volgorde China, Cuba, Iran, Krim, Myanmar, Noord-Korea, Soedan en Syrië. Niet echt landen waar Australië zich mee wil spiegelen, lijkt ons. Het volledige standpunt van Mel Silva kan je in deze open brief lezen. Een verhaal dat ongetwijfeld nog wordt vervolgd.

australiëbusinessgoogle search

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken