Speedtest meet hoe geschikt je netwerk is om te streamen
We kennen Speedtest voornamelijk als een applicatie die de snelheid van je internet meet. De applicatie, beschikbaar in verschillende vormen, neemt daarvoor drie parameters in berekening om een oordeel vellen over je internetkwaliteit. Dat zijn de downloadsnelheid, uploadsnelheid en latentie/vertraging. Via een blogpost kondigt Ookla, beheerder van de Speedtest-app, een interessante vierde parameter aan.
We gebruiken onze smartphones steeds meer om videocontent te streamen via YouTube, Netflix, Disney+ en andere platformen. Maar streamen vergt heel veel van een mobiel of wifinetwerk. Je kan er dan ook niet altijd van uitgaan dat je overal in 4K-beeldkwaliteit kan streamen. Speedtest zal je daarom nu ook vertellen wat de maximale resolutie is die je op een verbonden netwerk kan krijgen. In de GIF hieronder wordt gedemonstreerd hoe dat in zijn werk gaat:
Volgens Ookla is dit nuttige data omdat smartphones de kwaliteit automatisch bijstellen in functie van de verbindingssterkte. Streamen in HD-resolutie terwijl je netwerk aangepast is voor 720p zal resulteren in voortdurend bufferen. In dat geval zet je dus beter de beeldkwaliteit wat lager. De app zal je ook aanbevelingen doen voor de keuze van apparaat om met de mogelijke frequentie de beste kijkervaring te creëren. Kan je in 4K-streamen, dan zou het natuurlijk zonde zijn om niet op een groot televisiescherm te kijken als dat in je huis staat.
Enkel in iOS
Voorlopig is deze extra test alleen nog maar beschikbaar voor de iOS-app van Speedtest, maar Ookla bevestigt dat de feature ook naar de andere platformen zal komen. De feature is te vinden via een videoicoon in de app. Je kan de streamingtest wel enkel maar uitvoeren als je een video afspeelt. Op voorhand een simulatie uitvoeren is niet mogelijk, volgens Ookla zou dat ook geen nuttige resultaten opleveren. Laad je video niet ondanks dat je de resolutie hebt bijgesteld? Dan linkt Speedtest je door naar de website DownDetector zodat je kan checken of je favoriete platform met technische problemen kampt.
Ookla heeft nog andere, kleinere wijzigingen doorgevoerd aan de mobiele app. Zo is informatie over het netwerk waarmee je verbonden hebt sneller terug te vinden in het startmenu. Ook het overzichtsmenu (rechtsboven) heeft een make-over gekregen om het overzichtelijker te maken. Alle vernieuwingen vind je terug in deze blogpost.