Amerikaanse chipindustrie vraagt de steun van Biden
De CEO’s van onder meer Intel (Bob Swan), Qualcomm (Steve Mollenkopf) en Advanced Micro Devices (Lisa Su) maken zich volgens Bloomberg zorgen. Ze wijzen erop dat het Amerikaanse aandeel in de wereldwijde markt voor chipfabricage amper 12 procent bedraagt. In 1990 was dat nog 37 procent.
Stimulus van Biden
De chipmakers vragen maatregelen om te voorkomen dat de VS zijn rol als innovator op de markt kwijtspeelt. De Semiconductor Industry Association (SIA), die de fabrikanten van halfgeleiders verenigt, vraagt in een brief aan de Amerikaanse president om “substantiële extra financiering voor het produceren van halfgeleiders”.
Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van leningen of een belastingvoordeel, vinden de fabrikanten. Zij hopen dat die maatregelen deel kunnen uitmaken van het stimulus-pakket dat de regering-Biden voorziet om de economie een boost te geven.
“Ons technologisch leiderschap staat onder zware druk in de race om een leidende rol te blijven vertolken in toekomstige technologieën, zoals artificiële intelligentie, 5- en 6G en quantumcomputing”, zeggen de CEO’s in hun brief.
Uitbesteed naar het Oosten
Amerikaanse bedrijven kiezen er steeds vaker voor om de productie van halfgeleiders uit te besteden aan het Taiwan Semiconductor Manufacturing Company en Samsung. Dat outsourcen wordt een belangrijk discussiepunt rond de nationale veiligheid in de VS. China, van zijn kant, investeert zwaar in zijn chipindustrie.
Volgens de SIA heeft het economisch beleid in concurrerende landen de Amerikaanse chipfabrikanten onfair benadeeld. Traditioneel is de Amerikaanse overheid niet snel geneigd om een belastingvoordeel toe te kennen. De politieke wereld lijkt nu toch meer te gaan stilstaan bij het verlies van die vooraanstaande rol op de chipmarkt. Steun van de regering-Biden kan ook in de kaarten spelen van TSMC en Samsung, die plannen hebben om nieuwe fabrieken te openen in de VS.
Lees ook: Audi bouwt 10.000 auto’s minder door tekort aan chips