Nieuws

Leger Myanmar niet meer welkom op Facebook en Instagram

Alle accounts gelinkt aan het leger van Myanmar kunnen geen berichten meer delen of advertenties verspreiden na de staatsgreep.

Al kort na de militaire staatsgreep op 1 februari besloot Facebook de accounts van het leger van Myanmar beperkingen op te leggen. Het socialmediabedrijf schreef toen ook in een blog dat ze de situatie van nabij zouden opvolgen. Gisterenavond kondigde Facebook aan haar maatregelen tegen het Myanmarese leger, dat officieel de Tatmadaw heet, uit te breiden. Alle accounts van het leger worden per direct verwijderd van Facebook en Instagram.

De maatregel houdt concreet in dat accounts van het leger zelf en alle overheidsinstellingen die zij na de staatsgreep controleren geen posts meer kunnen maken op de socialmediaplatformen van Facebook. Ook verbiedt het bedrijf hen commerciële activiteiten uit te voeren. Er mogen dus ook geen advertenties die naar militaire activiteiten verwijzen verspreid worden op sociale media. Het ministerie van Onderwijs en Gezondheid krijgt een uitzondering aangezien deze essentiële diensten verlenen voor de bevolking.

Terroristische organisatie

Facebook heeft in het verleden al vaak content van het leger verwijderd wegens het schenden van de huisregels. In de blogpost legt Facebook uit dat de Tatmadaw dezelfde regels moet volgen als iedereen die Facebook gebruikt. Maar dat was in deze extreme politieke situatie niet meer voldoende. Facebook verwijst naar de gewelddadige acties die het leger van Myanmar nam tijdens de staatsgreep en waar zij zich in het verleden al meermaals aan bezondigd hebben. Redenen genoeg voor Facebook om de Tatmadaw te beschouwen als een terroristische organisatie die burgers in gevaar brengt.

Ondertussen blijft de situatie in Myanmar onder hoogspanning. Democratisch verkozen leider Aung San Suu Kyi en haar partij worden nog vastgehouden door het leger. Opperbevelhebber Min Aung Hlaing heeft zichzelf de leiding over het land toegeëigend. De bevolking van Myanmar komt al weken op straat om te protesteren tegen de staatsgreep, waarbij het leger al enkele mensen heeft omgebracht. Andere burgers proberen de situatie te ontvluchten, maar buurlanden zijn in volle coronatijd niet zo happig om hen te ontvangen. Maleisië zette meer dan duizend immigranten het land weer uit.

Lees ook: Australische politiek en Facebook claimen allebei overwinning in nieuwskwestie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken