Nieuws

EU wil afschaffing roamingkosten verlengen tot 2032

De Europese Unie heeft een voorstel op tafel gelegd om burgers tot minstens 2032 te laten genieten van mobiel surfen zonder roamingkosten.

Het Europese parlement keurde in juni 2017 een voorstel goed om mobiele roamingkosten in alle lidstaten af te schaffen. Dat was goed nieuws voor ons, want daardoor konden we in het buitenland surfen met onze smartphone zonder ons zorgen te moeten maken over de telefoonrekening. Naast de 27 EU-lidstaten respecteren ook Noorwegen, IJsland en dwergstaat Liechtenstein de roamingwetgeving.

De verordening uit 2017 nadert stilaan zijn expiratiedatum, 30 juni 2022 om exact te zijn. Om vooruit te lopen op de zaken, legt de Europese Unie nu al een verordening om roaming voor zeker 10 jaar lang kostenloos te houden tot en met juni 2032. Naast het verlengen van de afschaffing van roamingkosten bevat het wetsontwerp, maar liefst 192 pagina’s lang, ook principes om de kwaliteit van mobiele netwerken te verhogen.

Doe alsof je thuis bent

Om het succes van gratis roaming aan te tonen, verwijst de Europese Commissie in een persbericht naar recente cijfers van de Eurobarometer. Sinds het ingaan van de verordening in 2017 maakte maar liefst 170 miljoen Europese burgers wel eens gebruik van zijn/haar smartphone in het buitenland. Dat is bijna de helft van de 446 miljoen die de Europese Unie telt. Bijgevolg is ook het verbruik van mobiele dat in Europa geëxplodeerd. Het recordjaar was 2019, toen er van het coronavirus nog geen sprake en we de grenzen overstaken alsof we een brood gingen kopen. Volgens cijfers lag het dataverbruik toen 17 keer hoger dan in het jaar 2016 toen roamingkosten nog wel aangerekend werden.

De cijfers spreken voor zich om roamingkosten te blijven afschaffen. Maar voor de Europese Unie is enkel gratis roaming niet voldoende. Want uit onderzoek van Eurobarometer blijkt dat reizigers nog vaak connectiviteitsproblemen ondervinden wanneer ze in het buitenland surfen. 1 op 3 heeft trager internet in het buitenland, 28% moest het in het buitenland stellen met 3G-netwerken in plaats van het superieure 4G. De nieuwe roamingwet stelt daarom voorop dat providers buitenlandse reizigers ook altijd toegang moeten geven tot het best mogelijke netwerk dat beschikbaar is. Europa ziet een groot potentieel in 5G om dat mogelijk te maken.

Met de nieuwe wet wil Europa het reizigers ook mogelijk maken om noodnummers en andere belangrijke hulplijnen (bijvoorbeeld luchthavens en verzekeringsmaatschappijen) te allen tijde te bereiken zonder dat daar onvoorziene kosten worden voor aangerekend door de provider. De telecombedrijven moeten transparante en duidelijke informatie aan klanten verlenen over tarieven in het buitenland, voor zowel sms als bellen.

Price-cap voor providers

Gelukkig voor de telecomproviders denkt de Europese Unie in hun roamingwet ook aan hen. Want nu roamingkosten niet meer kunnen doorgerekend worden aan de gebruikers, draaien providers vaak op voor de kosten. Om gratis roaming ook voor de telecomprovider op lange termijn interessant te houden, zou de EU een price-cap invoeren op de tarieven die zij elkaar mogen aanrekenen voor roamingdiensten.  

europese uniemobielroaming

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600