Nieuws

Regenwoud illegaal verkocht op Facebook: onderzoek bevolen

Regenwoud verkocht op Facebook Marketplace
Logging. Aerial drone view of deforestation environmental problem in Borneo
Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft een onderzoek bevolen naar de illegale verkoop van beschermd regenwoud, op Facebook Marketplace.

Vorige week publiceerde de BBC een onderzoek waaruit bleek dat delen van het Amazonewoud in Brazilië te koop aangeboden worden via advertenties op Facebook Marketplace. Sommige van die percelen waren zo groot als 1.000 voetbalvelden. Het Hooggerechtshof vraagt de Braziliaanse overheid nu om “gepaste acties voor een onderzoek naar mogelijk criminele feiten”.  

Facebook doet niets 

Facebook, van zijn kant, liet ondertussen ook weten te willen meewerken aan het onderzoek. Toch zal de techreus op eigen houtje geen acties ondernemen tegen de adverteerders. Het zou voor Facebook te moeilijk zijn om te achterhalen welke deals illegaal zijn en welke niet. De Britse openbare omroep heeft een aantal advertenties gerapporteerd, maar Zuckerberg en co zijn niet tussenbeide gekomen. De kritiek over schuldig verzuim is dan ook niet veraf. “Mag Facebook dan ook gebruikt worden om drugs te verkopen?”, vraagt een parlementslid zich af. 

Opperrechter Luís Roberto Barroso heeft het Braziliaanse federaal parket en het Ministerie van Justitie gevraagd om de praktijken die de BBC blootlegde te onderzoeken. Barroso boog zich al over een rechtszaak, aangespannen door een NGO. Leiders van plaatselijke stammen en zes politieke partijen hadden zich daarin verenigd. Ze beschuldigen de overheid ervan onvoldoende te ondernemen om de plaatselijke volkeren te beschermen tegen het coronavirus. Die zaak wordt nu uitgebreid met de problematiek rond de Facebook-advertenties. 

Internationale druk 

De Braziliaanse overheid krijgt bakken internationale kritiek omdat ze er niet in slaagt de illegale ontbossing tegen te gaan. Die bereikt zijn hoogste tempo in 12 jaar. President Jair Bolsonaro zou houtkappers en boeren zelfs aanmoedigen om delen van het regenwoud te kappen. Van zodra de bomen gekapt zijn, krijgt de grond een nieuwe bestemming omdat het perceel “zijn oude functie toch niet meer kan vervullen”, luidt de logica. Opportunisten komen zelfs vanuit de grote steden naar het regenwoud om er bos te kappen en land vrij te maken, omdat er grof geld mee te verdienen valt. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken