Uber moet volgens Nederlands hof meer data vrijgeven
Dat meldt techsite TechCrunch in een bericht. In een bredere rechtszaak tegen de dienst werd er geopperd dat Uber algoritmes gebruikt om chauffeurs te ontslaan. Er werd ook door chauffeurs gevraagd om meer inzage te krijgen in de data die het bedrijf over hen opslaat. Het hof gaf Uber, dat zijn Europese hoofdzetel in Amsterdam heeft, hierbij voor het grootste deel gelijk. Het vroeg echter wel om iets meer informatie vrij te geven dan momenteel het geval is.
In 2020 dienden een aantal chauffeurs van Uber klacht in tegen de dienst. Er werd gesteld dat Uber accounts deactiveerde op basis van algoritmes, zonder enige tussenkomst van menselijke actoren. Daarnaast meldden de chauffeurs dat zij graag toegang hebben tot hun persoonlijke data binnen de dienst. Ze willen deze zo overhevelen naar een veiliger platform. Daar zouden ze dan ook meer inzicht kunnen hebben in de gegevens die de dienst over hen verzamelt. De chauffeurs werden door de App Drivers & Couriers Union (ADCU) bijgestaan, dat mee in zou staan voor het nieuwe platform.
Automatisch ontslag
Het Nederlandse hof oordeelde in de eerste kwestie dat stellingen rond het gebrek aan menselijke tussenkomst niet correct zijn. Accounts worden volgens Uber steeds pas volledig afgesloten na herhaaldelijke inbreuken, en deze worden steeds door een gespecialiseerd team bekeken. “De conclusie is dat niet is gebleken dat Uber ten aanzien van [verzoekers] geautomatiseerde besluiten in de zin van artikel 22 lid 1 AVG heeft genomen”, aldus de uiteindelijke uitspraak van het hof.
Rond de tweede vraag vroeg het hof toch de nodige medewerking van Uber. Voor enkele van de chauffeurs werd er toch verzocht om meer data vrij te geven. Zo zouden de chauffeurs bij Uber toegang moeten krijgen tot de individuele scores die ze van hun klanten krijgen, hetzij op een anonieme basis. De chauffeurs eisten tevens dat Uber hen de gevraagde gegevens in een CVS-formaat doorstuurt, wat ook door het hof werd afgewezen. Volgens hen voldeed Uber aan de voorwaarden door alle bestanden in PDF-formaat door te sturen.
Deze overwinning kan als een lichtpunt voor Uber gezien worden. De dienst heeft de voorbije periode enkele klappen te verduren gekregen. Zo verloren ze eind februari in het Verenigd Koninkrijk een rechtszaak rond het statuut van hun werknemers. Ook werden ze op Vlaamse bodem geconfronteerd met Wave-a-cab, een platform dat is opgesteld door verschillende taxidiensten.