Nieuwe iPhones komen zonder oplader: Houdt Apple zichzelf voor de gek?
Het duurde even, maar medio oktober was het eindelijk zover: de presentatie van de nieuwe iPhone 12. Geheel volgens de wetten van 2020 vond het evenement online plaats. In de presentatie maakte het bedrijf uit Cupertino duidelijk dat er maar liefst vier nieuwe iPhones zijn te bewonderen, bestaande uit de iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro, en de iPhone 12 Pro Max. Hoewel ze allemaal een beetje van elkaar verschillen, hebben ze één ding gemeen met elkaar: ze worden allemaal niet geleverd met een oplader. Ook bekabelde oortjes ontbreken voortaan.
Minder accessoires wegens milieuredenen
Volgens Apple zelf zorgen deze maatregelen ervoor dat er minder gemijnd hoeft te worden, er minder verpakt hoeft te worden, en dat ´planeet verhittende koolstofdioxide/emissies´ minder in de lucht komen. De nieuwe beleidsregels van Apple zijn door de nodige natuur/ en milieuorganisaties met veel bejubel onthaald. Hoewel je kunt discussiëren over het nut van het toevoegen van de bekabelde oortjes, zijn we minder te spreken over de maatregel om de oplader niet meer mee te leveren.
Hoewel een oplader dus ontbreekt bij de nieuwe iPhone-modellen, is er wel nog genoeg ruimte om een kabel mee te leveren. Handig natuurlijk om te hebben. Daarmee kun je de iPhone bijvoorbeeld aansluiten op een oudere iPhone-adapter die je nog in huis hebt liggen, of op je laptop of PC. Dat klinkt leuk in theorie, ware het niet dat Apple geen ‘gewone’ Lightning-naar-USB-A-kabel meelevert, maar een Lightning-naar-USB-C-kabel. Dit zorgt er niet alleen voor dat vrijwel álle oude iPhone-adapters compleet nutteloos zijn voor de nieuwe iPhone-generatie, maar het merendeel hun iPhone niet via deze kabel kan opladen, aangezien (nog) lang niet alle PC’s, laptops en andere oplaadapparatuur een USB-C ingang kennen.
Verkeerde kabel meegeleverd
Het argument dat ‘mensen al meer dan genoeg laders in huis hebben’ gaat dus niet op, want het overgrote deel van de apparatuur is niet compatibel met de nieuwe meegeleverde kabel. Het zou veel logischer zijn geweest om een Lightning-naar-USB-A kabel mee te leveren als Apple echt iets zou geven om het milieu. Dit is namelijk de standaard poort voor tal van producten. Het lijkt er vooral op dat Apple haar fanatieke Apple-fans wil bedienen met deze USB-C kabel. De nieuwe Macbooks en iMacs zijn namelijk als een van de weinige apparaten op de markt uitgerust met een USB-C-poort.
Verder zou het meeleveren van een Lightning-naar-USB-A kabel een ander probleem verhelpen, namelijk dat deze kabeltjes bijzonder snel stuk gaan. Ik hoef in mijn familiekring en vriendengroep niet ver te kijken om iemand te spotten met een doormidden gebroken kabel die enkel nog werken als je ze in één exacte positie neerlegt. De adapters werken vaak nog voor jaren, maar ja: met de nieuwe USB-C kabel zal je (als je geen Macbook of iMac hebt) toch óf een nieuwe USB-C adapter moeten aanschaffen, óf een nieuwe Lightning-naar-USB-A kabel.
“Of de verkoper, of de koper van een tweedehands iPhone wordt de dupe van dit systeem.”
Geld, geld, en nog eens geld
Daarnaast kun je zo je vragen zetten bij de effectiviteit van de maatregel. Je kunt nu rekenen op twee situaties: consumenten gaan nu hun oude oplaadkabel en oplader gebruiken bij een nieuwe smartphone (dat is precies het argument van Apple om een oplader weg te kunnen laten; men heeft er al een ergens liggen), óf de consument moet nu een nieuwe oplader gaan kopen, wat vervolgens zorgt voor extra verpakkingsmaterialen, verzendkosten én uitstoot. Reken er namelijk maar niet op dat het doosje van de oude iPhones met kabel kleiner is dan twee verschillende pakketjes voor de iPhone 12 en een aparte voor een oplaadkabel.
iPhones zijn ontzettend waardevast
Een ander belangrijk punt is de resale value van de iPhones. Vrijwel iedereen die van iPhone naar iPhone overstapt, verkoopt zijn of haar oude toestel via de tweedehandsmarkt. Nu Apple geen oplader meer levert bij de nieuwe iPhones, wordt óf de koper óf de verkoper de dupe van dit systeem, en zal hij of zij alsnog een aparte oplader moeten aanschaffen. Je zou kunnen stellen dat de verkoper zelf maar voor een nieuwe oplader moet zorgen, aangezien diegene immers bij haar nieuwe toestel niet heeft hoeven te betalen voor een oplader. Dat klopt, maar dat zie je niet terug in de prijs van de nieuwe iPhone-reeks. Ten opzichte van de iPhone 11-serie is er zelfs sprake van een flinke prijsstijging, terwijl de verbeteringen verre van revolutionair zijn.
Het juiste alternatief
Wat Apple eigenlijk had moeten doen? Dat is vrij simpel: wanneer iemand een nieuwe iPhone wil bestellen, vraag je diegene vooraf of hij of zij behoefte heeft aan een oplader. Zo weet je zeker dat je als bedrijf niet twee verschillende doosjes hoeft op te sturen, wat daadwerkelijk goed is voor het milieu. Heeft iemand geen oplader nodig? Dan beloon je dit gedrag. Dat kan zijn op financiële wijze, door korting te geven, of aan de hand van een handige accessoire of iets dergelijks.
Kortom, er zijn tal van andere, betere oplossingen te vinden voor dit verder serieuze probleem. Apple zou in ieder geval zo echt kunnen laten zien dat het niet enkel uit is op winstmaximalisatie. In plaats daarvan zetten we onze twijfels bij de oprechtheid van Apple’s actie, zeker gezien de recente historie van niet-consumentvriendelijke aanpassingen, waarvan het weglaten van de koptelefooningang wegens ‘te weinig ruimte’ nog wel de beste is.