Australische politie: “Gebruik een app om in te stemmen met seks”
Via de technologie zou er een geregistreerd bewijs kunnen worden geleverd voor wederzijdse toestemming. Dat zou helderheid kunnen scheppen in verkrachtingszaken, vond commissaris van de regio New South Wales Mick Fuller. Heel wat mensen vinden dat idee kortzichtig en vrezen dat het tot misbruik zou kunnen leiden. Dat meldt de BBC.
Het voorstel komt er niet toevallig. In Australië woedt momenteel een hevige nationale discussie over seksuele aanranding, misbruik en het lastigvallen van vrouwen. Maandag demonstreerden tienduizenden mensen in een mars. Met het voorstel voor een app wilde Fuller er een normale zaak van maken om die wederzijdse toestemming te registreren. “Je hebt mogelijk zelf een zoon of een broer: deze app beschermt iedereen”, zei de commissaris aan het lokale Nine Network.
Sterker in de rechtbank
Fuller merkte op dat er een grote nood is naar een manier om wederzijdse toestemming te bewijzen in tal van rechtszaken rond seksuele aanranding. “Minder dan één op de tien aanklachten rond seksuele aanranding hebben ook effectief tot een officiële aanklacht geleid”, weet Fuller. Een app zou tot betere uitspraken leiden voor de slachtoffers, meent hij. Het voorstel werd overgemaakt aan de lokale overheid.
Voorvechters in vrouwenzaken vrezen dat een dergelijke app in de praktijk voor heel wat problemen zou zorgen. Een registratie van toestemming kan zomaar wijzigen wanneer een partner toch plots van idee verandert. De digitale bevestiging zou ook vervalst kunnen worden. Bovendien zou de misbruiker zijn slachtoffer kunnen dwingen om de app te gebruiken, zodat hij straffeloos zijn gang kan gaan.
Fuller en zijn korps zijn niet de eerste die het idee hadden. In Denemarken bracht een privébedrijf al zo’n app op de markt, zonder succes. Bij zo’n opzet komt ook weer een privacyluik kijken dat de zaak mogelijk nog ingewikkelder maakt.